Danas se obeležava 20 godina od početka NATO bombardovanja SR Jugoslavije. Ovaj dan obeležiće se u više opština na Kosovu.

U 12 i 44 vence na spomenik “Istina”, u blizini glavnog mosta u Kosovskoj Mitrovici, položiće predstavnici lokalne samouprave i Srpske liste.

U Zvečanu će zvaničnici takođe da polože vence na Spomenik palim borcima u NATO bombardovanju i na spomenik u Žerovnici.

Dom kulture “Stari Kolašin” i opština Zubin Potok u podne organizuju pomen i polaganje venaca na spomenik žrtvama bombardovanja u parku Doma kulture. U 12 i 30 održava se izložba fotografija o bombardovanju, a akademija u 18 časova.

U programu učestvuju mitrovički crkveni hor “Nušić”, Divna Ljubojević i ansambl “Melodi,” kao i glumci – Đorđe Marković i Marija Bergam.

Dom kulture Gračanica i Gimnazija Priština u Lapljem Selu, u 19 i 30, organizuju muzičko-scenski prikaz pod nazivom „Pogledaj dom svoj anđele – 20 godina posle“, u izvedbi učenika ove škole.

“Generacije koje nisu doživele bombardovanje, ali žive njegove posledice svakodnevno u getu su sa svojim profesorima spremili akademiju sa muzičko-scenskim prikazima strahota bombardovanja i kasnijeg egzodusa Srba na Kosovu i Metohiji. Kroz glumu, scenske prikaze, dokumentarne fragmente i poeziju savremenih kosovskometohijskih pesnika učenici Gimnzije Priština nam poručuju koliko je važna kultura sećanja. U toj kulturi se vidi činjenica da je posle stradanja moguće nastaviti život i to u njegovom kreativnom i stvaralačkom vidu,” naovde iz gračaničkog Doma kulture.

„Učenici i nastavnici ove najstarije škole na Kosovu i Metohiji, kroz pesmu, stihove i kazivanja dvadesetogodišnjeg stradanja, žele da pozovu na opstanak i ostanak“ – kazala je profesorka srpskog jezika i književnosti i scenarista ovog prikaza, Ana Kostić.

A kako Mitrovčani pamte 24. mart 1999. godine? Alternativna Internet stranica u podne objavljuje svedočenja sugrađana.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *