Književnik iz Preoca kod Prištine, Žarko Milenković, gostuje sutra u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“, u Mitrovici. Povod za razgovor je njegova nova pesnička knjiga “Кrhotine leta” koja je 2019. objavljena u prestižnoj ediciji “Povelja” Narodne biblioteke “Stefan Prvovenčani u Кraljevu”.

Pored autora, u razgovoru učestvuju još i književnik i novinar Živojin Rakočević, novinarka Ivana Vanovac i urednik umetničkog programa u Akvarijusu, Aleksandar Dunđerin. Stihove Žarka Milenkovića će kazivati studenti glume Fakulteta umetnosti u Кosovskoj Mitrovici, Nikola Stanković i Snežana Džogović.

Razgovor počinje u 19:30, a ulaz je slobodan.

Nova Milenkovićeva pesnička knjiga Кrhotine leta (2019), objavljena u najsprestižnijoj pesničkoj ediciji u Srbiji (Povelja, Кraljevo), sadrži najzrelije stihove ovog autora. Кrhotinama leta Milenković se pridružio relativno mlađoj generaciji srpskih pesnika koji su ostali istrajni da, uprkos ukusu epohe, i dalje tragaju za smislom poezije, za onim što je najljudskije i najumetničkije, originalno u njoj, ali da istovremeno naprave i otklon od metaforičke neodređenosti, kao i od language poetry, izbegavajući takođe i ideologizaciju, političku nekorektnost, kao i sve sadržaje „nedostojne“ pesničke umetnosti (vulgarizme, žargonizme, socijalno tipičnu reč). Stihovi Žarka Milenkovića tvore jednu celovitu, veliku naraciju o predapokaliptičnom užasu savremenog doba, prožetu horor i oniričkom fantastikom, koju, ipak, nadjačava realan život i priroda, male stvari, pojave, događaji i doživljaji, više neobični nego oneobičeni, jasnim, sažetim, a ubedljivim pesničkim slikama, metaforama.

Žarko Milenković, pisac i književni proučavalac, rođen je 1988, u Prištini. Doktorand je na Odseku za srpsku književnost na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu. Pesme, kratke priče, književnu kritiku, eseje i naučne studije objavljuje u dnevnim listovima, umetničkoj periodici, tematskim zbornicima i zbornicima sa naučnih skupova. Urednik je književnog programa i književnih izdanja Doma kulture „Gračanica“ i časopisa za kulturu Vidovdanski glasnik. Živi u Preocu nadomak Prištine. Objavio je dve zbirke pesama: Кenotaf (2011) i Кrhotine leta (2019). Pažnju javnosti izvan Srbije izazvao je, pak, njegov provokativni pesnički ciklus Muško pismo, objavljen u Sarajevskim sveskama 2015. Priredio je više knjiga i zbornika radova.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *