U prvi plan Gogolj stavlja i ismejava društvene anomalije svog vremena – licemerje, želju za statusom po svaku cenu, robovanje normama građanskog društva… reči su reditelja Milan Karadžića o predstavi „Ženidba“, rađenoj po istoimenom romanu. Možete je pogledati na videu ispod ili na zvaničnom “vimeo” kanalu Narodnog pozorišta Priština.

Šifra: NPP091018

Ženidba o kojoj on govori nije ženidba iz ljubavi. To je društvena obaveza, statusni simbol, ispunjavanje forme za kojom njegovi likovi čeznu, i upravo to je ono što ih čini komičnim. Iako je prošlo skoro dvesta godina otkako je komad napisan, sve te anomalije su i dalje aktuelne i itekako prisutne u svakom, pa i našem društvu, i o njima je uvek potrebno govoriti kroz pozorište – dodaje Karadžić.

Ono što me je, pored toga, podstaklo da se opredelim baš za ovaj komad je njegov psihološki sloj, odnosno maestralno iznijansirani Gogoljevi likovi, koji nisu crno-beli, već vrlo životni, istovremeno podložni i osudi i sažaljenju, koji zbog svoje bezvoljnosti, teskobe i lenjosti duha, straha da izađu iz sigurne čaure, nisu u stanju da naprave bilo kakav pomak u svojim životima. Da bismo danas razumeli te likove, sve što je potrebno da uradimo je da se pogledamo u ogledalo – ističe, takođe.

Uloge u predstavi povereni su Jeleni Orlović, Mileni Jakšić, Aniki Grujić, Milanu Vasiću, Igoru Damnjanoviću, Miloradu Kaporu, Nebojši Đorđeviću, Bojanu Stojčetoviću, Branku Baboviću, Tamari Tomanović.

Predstava je koprodukcija NNP-a i Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *