Priča o posledicama nepotrebnog rata koji je srušio jednu kulturu, a drugoj naneo nenadoknadive gubitke – predstava “Žene iz Troje” Narodnog pozorišta Priština. Pogledajte je u nastavku ili na zvaničnom “Vimeo” kanalu NPP-a.

“Predstava ‘Žene iz Troje’ elegija je nad sudbinom pobeđenih zbog uzaludno prolivene krvi, bol koji ne pripada samo poraženima, već i pobednicima, optužba za neljudskost i neprirodnost rata, osuda destruktivnih nagona čije su žrtve humanost i čovekov razum…

Savremene Troje se nalaze u blizini antičke, a izbeglice koje dolaze iz pravca Bliskog Istoka svedoče o ravnodušnosti koju zapadni svet ima prema ljudskim osećanjima, bilo da su to duboka patnja ili nemoćni gnev zbog gubitka najbližih. Oni, koji povlače poteze modernih ratova, ostaju gluvi i nemi na ovaj krik.

Adaptiranjem Evripidovog teksta, arhitekturom scene, kostimom i tretmanom muzike želimo da ukažemo da se radnja drame može događati svuda i u svakom vremenu. Time impliciramo da, u cikličnom odvijanju istorije, događaji drame mogu da se ponove u antičkoj Grčkoj, Drugom svetskom ratu, u Bosni, Kosovu, Iraku ili Siriji, a potencijalno ponovo u budućnosti” – opis je predstave NPP-a.

Predstavu pogledajte upisivanjem šifre NPP270619 u predviđeno polje.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *