Razgovaramo sa novinarima o lažnim vestima i njihovom sveprisutnom uticaju na društvo. Istražujemo njihove ozbiljne posledice po novinarstvo, javno mnjenje i društvene procese.

Novinari sa kojima smo razgovarali podelili su svoje iskustvo suočavanja s lažnim vestima, objašnjavajući kako dezinformacije remete integritet novinarske profesije.

Razgovaramo i o uticaju na formiranje stavova u društvu i kako one mogu ozbiljno da naruše poverenje javnosti u medije.

Na kraju, novinari sa kojima smo razgovarali dele svoje preporuke za čitaoce kako da prepoznaju lažne vesti, razviju medijsku pismenost i podrže kvalitetno novinarstvo.

U ovom videu razgovaramo Anom Marković.

Ovaj video je kreiran uz podršku regionalnog projekta SMART Balkans – Civilno društvo
za zajedničko društvo na Zapadnom Balkanu, koji sprovodi Centar za promociju građanskog društva (CPCD) BiH, Centar za istraživanje i kreiranje politike (CRPM) Severna Makedonija i Institut za demokratiju i medijaciju (IDM) Albanija, a finansijski je podržan od Ministarstva inostranih poslova Kraljevine Norveške.

Sadržaj je isključiva odgovornost Alternativne i ne odražava nužno stavove Centra za promociju civilnog društva, Centar za istraživanje i kreiranje politika (CRPM), Institut za demokratiju i posredovanje i Ministarstvo inostranih poslova Kraljevine Norveške.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *