Glumci Narodnog pozorišta Priština u Gračanici sutra premijerno izvode predstavu “Ivkova slava u Prizrenu”. Predstava je rađena po motivima Stevana Sremca. Ipak, publiku u prizrenskoj Ivkovoj slavi očekuje nešto sasvim drugačije. Komad govori o ljudima, njihovim odnosima, pomešanim osećanjima, svakodnevnim strahovima, promašenim životima, teškim sudbinama.

Reditelj, Bojan Stojčetović, prvobitno je želeo da ovo delo bude drama i da ni na koji način ne bude ismevano uzurpiranje kuće i života.

“Međutim, pretakanje likova i karaktera iz komičnog u dramsko je predstavljalo izazov. Zapravo, sam Sremac je napisao komad kao laku komediju, bez utemeljivanja na čvrstim karakterima likova, a uglavnom baziranim na spoljnom izrazu i stereotipskom poimanja boemstva. U takvom jednom komadu, naći prostor za dramski realizam je nešto što kod mnogih u startu izaziva sumnju,” kazao je reditelj u susret premijeri.

Stojčetović je prvi put poželeo da postavi Ivkovu slavu još 2005, a godine čekanja dovele su do toga da se rešenje samo nametnulo.

“Uzeo sam zdravo Sremčevo seme ‘Ivkova slava’ i posadio ga na Kosmetu. Nikla je dugo tražena drama! Sve je dobilo drugačiju konotaciju. I ubijanje stoke i živine, i uništavanje resursa i hrane. I maltretiranje žena koje dolaze na paterice, i pucanje na samog Ivka! Više ničeg nije bilo komičnog u komadu,” objašnjava.

Tako je Ivko smešten u Prizren, srpski gosti na slavi “presvučeni” su u preostale Srbe koji i danas žive u ovom gradu, dodate su prve komšije – Albanci.

“I dobili smo jedan sasvim novi komad. Međutim, postojala je opasnost, da se predstava ne pretvori u politički komad, gde banalizujemo stvari, i upiremo prstom samo na jednu stranu. Bila je potrebna dramaturška intervencija, koja će te zamke izbeći. Zagrebali smo površinu, i ušli duboko u same likove. Iščupali njihove sakrivene ličnosti, i otkrili, da zapravo svako od njih ima svoje probleme, strahove i tajne. E tada smo mogli da konstatujemo da smo dobili pravu dramu, koja, u ovom slučaju, ima svoje uporište u rešavanju ličnih problema,” ističe Stojčetović.

“Zašto je komad ‘Ivkova slava – Prizren 2019’, potreban kulturnoj sceni Srbije? Zato što govori o istini, a umetnici su dužni da istinu izbacuju na površinu! Ona mora da pronađe put do ljudi, koji žele da je čuju,” zaključuje.

Igraju: Milan Vasić, Sanja Krstović, Aleksandar Mihailović, Igor Borojević, Nebojša Đorđević, Nemanja Janičić, Anika Grujić, Katarina Jeličić, Dejan Cicmilović, Vladimir Jocović, Strahinja Bičanin, Marija Masal, Jelena Orlović, Tamara Tomanović, Olivera Bacić, Ivana Kovačević, Jasmina Stoiljković, Milica Majstorović, Branko Babović i Bratislav Slavković Keša.

Dramatizacija i režija – Bojan Stojčetović, sccenograf – Goran Stojčetović, kostimograf – Tatjana Radišić, kompozitor – Bojan Stojčetović, koreograf – Nebojša Gromilić.

Cena karte je 250 dinara. U Kosovskoj Mitrovici mogu da se kupe u Privatnom kulturnom centru “Akvarijus” i kafeu “Soho”.

Prva repriza je u Domu kulture “Trepča” u Zvečanu 11. maja.

O reditelju

Bojan Stojčetović je rođen u Skoplju, 1977. godine. Završio je Fakultet umetnosti u Prištini, odsek gluma, na klasi profesora Milana Plećaša. Do 2006. je bio član Narodnog pozorišta u Leskovcu, od tada je u Narodnom pozorištu u Prištini. Kao glumac, ostvario je 50 premijera, većinom u pozorištu, ali i na televiziji i filmu. Režijom je počeo da se bavi 2002. godine, kada je u Centru za kulturu u Sopotu, postavio komad ‘’Dva tuceta crvenih ruža’’, u izvođenju profesionalnih glumaca. Od tada je najviše režirao u Beogradu, po jednom u Leskovcu, Vranju, i matičnom pozorištu NPPriština. Ovo će mu biti 13. profesionalna režija.


Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *