Tekst: Svetlana Jevtić / Fotografije: Sunčica Andrejević

IMG_79045

Težnja ka univerzalnoj likovnosti, suština u radosti zajedničkog stvaranja – rečenica je kojom bi mogao da se opiše koncept ’Kolektivna slika’, odnosno umetničko stvaranje više slikara na jednoj zajedničkoj podlozi. Drugu godinu zaredom koncept je deo programa North City Jazz&Blues festivala. Individualni umetnički doživljaj jedanaest umetnika, zajedničkim radom pretočen u više slika, predstavljen je večeras u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“.

Ocećaj radosti u kreiranju jednog novog sveta

„Tri ili više slikara slikaju jednu sliku. Svako svojom tehnikom, svako preko drugog,“ ovako je koncept Kolektivne slike objasnio jedan od organizatora festivala, urednik i selektor kolonije, umetnik Vasilj Adžić na konferenciji za medije koja je prethodila izložbi radova.

Navodi da je suština koncepta insistiranje na radosti zajedničkog stvaranja:

„Da se čovek, kao društveno biće u ovom virtuelnom svetu, vraća samom sebi i čoveku kao najbližem prijatelju da, zajedno sa njim, deli osećaj radosti u zajedničkom kreiranju nečega i stvaranju jednog novog sveta.“

Ideja je, ističe dalje, zaživela. Dolaze prijatelji slikari i učestvuju u likovnoj koloniji, dodaje.

Umetnici koji su stvarali u Kosovskoj Mitrovici dolaze iz različitih delova KiM-a, ali i iz centralne Srbije.

Eksperiment’ uspeo

Jedan od njih je i Aleksandar Alimpić iz Pančeva, koji je prvi put na Kosovu i Metohiji, odnosno u Kosovskoj Mitrovici.

Osećao je, kaže, dužnost da dođe.

Koncept Kolektivne slike prvi put sreće, iako je, dodaje, bio na mnogim likovnim kolonijama.

„Mi, slikari smo samotnjaci, i u principu je eksperiment Kolektivne slike vrlo hrabar. To je koncept koji nije baš blizak slikarima. Obavezan je za muzičare, a za slikare je to malo neobično,“ ističe Alimpić i dodaje:

„Međutim, to je sjajno ispalo. Eksperiment je uspeo.“

IMG_88976

Boemski, neobavezno, po osećaju…Sazvučje’ tonova na slici

U Kosovskoj Mitrovici našao se i slikar Mirsad Đurđević – rođeni Mitrovčanin, koji živi u Budvi.

Objasnio je osnovni koncept Kolektivne slike.

Nalik na, recimo, komune umetnika u Parizu koji su se oslanjali jedni na druge, pomagali jedni druge. Radili su boemski, neobavezno, po osećaju. Neko bi napisao stihove, neko ostavio potpis, crtež i to bude na podlozi koja bui im se tu našla – objasnio je Đurđević koji je, inače, Fakultet umetnosti u Prištini završio ’88.

Umetničko stvaralaštvo, odnosno radovi u vezi su sa džez muzikom, tako da je, ističe, svaki potez četkicom „sazvučje tonova“ na slici.

Osnovno težište ka ‘neznanju

Umetnik Nebojša Stojković alijas Joškin Šiljan iz Grdelice već drugu godinu učestvuje u konceptu Kolektivna slika.

Kaže nema „ni milimetar škole”, ipak svoj umetnički doživljaj ovako definiše:

„Gledam da moje osnovno težište ide prema neznanju, odnosno nekoj vrsti ozbiljnog ’zezanja’. Ozbiljno ’zezanje’ je naročito potrebno na mestima gde nema ’zezanja’.“

Mitrovica je, kaže, „plodno tlo za to“.

Ističe i da dobro okruženje stvara dobre radove, i za kraj, u sličnom maniru, dodaje:

 „Treba da se poveća ozbiljnost u ’zezanju’.“

IMG_78271

Pored Adžića, Alimpića, Đurđevića i Šiljana, u Akvarijusu, ali i družeći se sa građanima ispred Evropske kuće, prethodnih šest dana stvarali su još i Rajko V. Dragićević (Niš), Marjan Đarmati (Žitište), Aleksandra Grozdanović (Leskovac), Marko Ilić (Zvečan), Nikola Ilić (Gračanica), Srđan Košanin (Kosovska Mitrovica), Miljana Dunđerin (Kosovska Mitrovica).

IMG_78341

Osim likovne kolonije, danas je, u okviru festivala, u mitrovičkom kafeu Inkognito nastupio “Beogradski Soul Sextet”, a večeras u Sohou nastupa “Blues Attack” iz Istanbula, koji je sinoć, takođe, nastupio u Južnoj Mitrovici. Tekst o nastupima ovih muzičara objavićemo tokom sutrašnjeg dana.

Detaljnije o programu NorthCity Jazz&Blues festivala u narednim danima – čitajte u tekstu: 17. NORTHCITY Jazz&Blues Festival: Na Severu Kosova izvođači iz regiona i sveta.

IMG_78990
IMG_7223
IMG_78566
IMG_784702
IMG_79032
60342073_1185387671622903_7013169638561284096_n
IMG_79077
IMG_78731
IMG_78544

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *