Foto: Sa press konferencije/ Alternativna

Nastupi sastava „Blues Attack“ i „Beogradski Soul Sextet“, uz likovnu koloniju „Kolektivna slika“, obeležili su početak Jazz&Blues Festa. Čast da otvore North City Fest imali su muzičari iz Istanbula, nastupom u Južnoj Mitrovici, pre dve večeri, a sinoć su priliku da ih slušaju imali i građani Severne Mitrovice. Uz ’Soul šestorku’, ljubitelji džeza uživali su tokom jučerašnjeg dana, takođe, u Severnoj Mitrovici. O utiscima sa nastupa govorili su na press konferenciji, organizovanoj juče u Evropskoj kući.

„Vrlo mi je drago što sam imao priliku da dođem, da makar zrno doprinosa dam za svoj grad i festival,“ kaže Sezan Ćurogli, član benda Blues Attack, inače „Mitrovčanac“ , kako on za sebe kaže.  Rođen je u Mitrovici, a već 20 godina živi u Turskoj.

Foto: Nastup Blues Attack u Južnoj Mitrovici / Sve fotografije, uključujući i naslovnu, a izuzev prve – preuzete su sa Facebook stranice North City Festa

O utiscima sa nastupa u Rok školi u Južnoj Mitrovici kaže:

„Mislim da je to uspešno bilo. Prijatelji iz grupe su zadovoljni.“

Njegov kolega iz benda, Guray Oskay, potvrdio je Ćuroglijeve reči, rekavši da je prošlo veče „bilo zaista posebno“:

„Želeli smo da ovo (njihovu muziku, prim.red.) prenesemo izvan Turske i da počnemo da sviramo na različitim mestima u svetu i nije bilo boljeg mesta da počnemo da sviramo od rodnog mesta Sezana – Mitrovice.“

„Zbog osećanja koji ima ovo mesto, zbog istorije grada, zaista je posebno biti ovde,“ dodao je Oskay, koji je u Mitrovicu došao zajedno sa svojom suprugom i sinom.

Odlučio sam da dođem sa suprugom i sinom i zaista sam srećan zbog toga, jer je ovo mesto lepo i interesantno i bilo bi mi teško da im opišem kako je sve izgledalo i da im opišem grad. Srećan sam što su ovde i oni su uživali – rekao je, takođe.

Foto: Nastup Beogradskog Soul Sexteta

Pozitivne utiske iz Kosovske Mitrovice poneo je i pijanista Igor Družević iz Beogradskog Soul Sexteta:

„Sjajna atmosfera. Publika je veoma prijatna. Od samog starta, kako smo krenuli, svi su se nekako uključili. Bilo je zadovoljstvo i uživanje nastupati ovde.“

Gost na nastupu Soul šestorke bio je i vanredni profesor flaute na Fakultetu umetnosti u Kosovskoj Mitrovici, Bratislav Đurić. Izveli su kompoziciju francuskog autora Bolinga – mešavinu klasične muzike i džeza.

Foto: Profesor Bratislav Đurić na nastupu u Inkognitu

„Po reakcijima publike izgleda da to nije bilo toliko loše,“ ističe.

Đurić kaže i da mu je čast i zadovoljstvo što je prvi profesor koji je nastupio na Jazz&Blues Fest-u.

„Studenti su bili prisutni u velikom broju. Nažalost kolega nije bilo u tako velikom broju, što mi je jako žao. Ali je bilo studenata i mislim da je to važno zbog budućnosti ovog grada i ovog festivala,“ naveo je.

Komplimente je uputio i organizatorima:

Svake godine naprave jedno malo čudo, „uz vrhunski entuzijazam i enegriju“ koju poseduju.

„Iz godine u godinu dolaze najveći muzičari svetski i evropski. Stvarno im treba odati svaku počast,“ istakao je.

Osim Blues Attack-a sinoć je u mitrovičkom Sohou nastupio i bend “James Brown Tribute”.

Nakon toga održan je i džem sešn u Krim Klubu. Festival se nastavlja večeras u Sohou, nastupom grupe MING, čiji je član Mitrovčanka Milica Dobrić.

Pročitajte još:

17. NORTHCITY Jazz&Blues Festival: Na Severu Kosova izvođači iz regiona i sveta

NORTH CITY FEST Jazz&Blues: Kolektivna slika – radost zajedničkog stvaranja slikara ’samotnjaka’

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *