Tekst: Ana Marija Ivković / Fotografije: Sunčica Andrejević

IMG_99999909

Mlade nade džeza – ovim rečima bi moglo da se opiše drugo veče Jazz&Blues Fest-a North City. Bend MING i Zvečanka Nastasija Radovanović okupili su odabranu publiku u mitrovičkom Sohou i ostavile utisak neverovatno dobre budućnosti za muziku koja polako ali sigurno dobija na popularnosti.

Iznenađenje večeri svakako je bila trinaestogodišnja Nastasija. Ne zato što nije bila najavljena u zvaničnom programu, već zato što je svojim talentom i ljubavlju prema klavirskim dirkama pomerila pragove očekivanja od budućih muzičara sa Severa Kosova i šire.

Nastasija je izvela obrade svetski poznate japanske pijanistkinje Hiromi Uehare – “The gambler”, “I’ve got rythm” i “Tom and Jerry show”.

IMG_7935512

“Drugačija je muzika, jednostavno revolucionarna i mislim da bi svi trebalo da čuju tu muziku i da se sve više sluša,” kaže ova trinaestogodišnjakinja o svojoj omiljenoj pijanistkinji.

Ljubav prema muzici otkrila je rano. “Od malena sam išla na džez festivale,” kaže.

Pitali smo je i zašto voli džez.

“Sviđa mi se to što nosi drugačiju poruku od ostalih žanrova i ima slobodu. Možeš da se igraš. I zaista je posebno svirati takvu muziku,” odgovorila je.

Koliko voli džez ukazuju i njeni planovi za budućnost, koje ovako objašnjava:

“Školovanje i nastaviću da se bavim muzikom svakako. Želela bih da upoznam svetsku scenu kad završim školu. I to mi je cilj, da se još više upoznam sa džez muzikom.”

IMG_793210

Nastasija je peti razred niže muzičke škole. Talenat vežba svakog dana i uz svog oca Marka. Odiše zrelošću i verom u ispravnost muzičkog pravca koji je odabrala, što se ogleda i u njenoj poruci za kraj kratkog razgovora za Alternativnu, a pred njen nastup:

“Samo rad i verujete u to što radite i verujete pre svega u sebe”.

Hiromi Uehara je 2015. godine nastupala na 31. Beogradskom džez festivalu. Tada je izjavila da klavirske dirke “pišu” njene emocije. Izgleda da je to slučaj i sa Nastasijom. Osmeh je pratio njene pokrete na klaviru. Poslušajte jednu od numera koju je sinoć izvela:

MING: Popularizacija džeza

Vokalni kvartet MING je po prvi put nastupio na mitrovičkom jazz festivalu. Ali ne i jedna od članica benda – Mitrovčanka Milica Dobrić. Milica je još 2011. ostavila muzičke tragove na tradicionalnom okupljanju džezera.

Ovog puta je pevala sa vokalistkinjama Ivanom Dimitrijević, Natašom Pejčić, Goricom Šutić i bendom – pijanistkinjom i aranžerkom Nevenom Pejčić, konstrabasistom Davidom Gegićem i bubnjarom Aleksom Milijanovićem.

Izvode autorske kompozicije, uz autorske tekstove na srpkom jeziku i aranžmane, kao i popularne jazz standarde 60-tih i 70-tih godina.

MING je nastao prošle godine, zvanično u septembru na Belgrade Choir Fest-u kada su prvi put nastupili pod ovim imenom. Okupljanje muzičara počelo je, ipak, ranije, na Fakultetu muzičke umetnosti, gde i studiraju.

Nevena Pejčić napisala je aranžman za četiri vokala, pozvala je svoje prijatelje, a sada je isti aranžman Black Nail dobio i spot. Ovo je prvi spot benda.

Cilj sastava je popularizacija džeza, a sudeći po broju dosadašnjih nastupa i sinoćnoj reakciji publike, svoj cilj ispunjavaju.

“U Srbiji je sve veća zainteresovanost za džez, otvaraju se odseci u školama, festivali se šire. Tako da mi donekle imamo svoju publiku – džez slušaoce,” kaže Milica Dobrić.

Dodaje da je njihova publika raznovrsna, pa su tako među njima i mladi i nešto stariji. Mladi jer ih, kaže, zainteresuje ono što MING radi.

“Mi izvodimo džez iz 60-tih, po ugledu na legendarni kvartet Predraga Ivanovića, koji je postojao za vreme Jugoslavije. Kada nas neka starija publika čuje, to je njima nekako nostalgično, vole to da slušaju, tako da imamo i tu publiku,” dodaje Milica.

Merilo njihovog rada i kvaliteta numera koje izvode je i nedavna nagrada na takmičenju The International Jazz in the Park Competition, u Rumuniji.

Broj prijavljenih bendova bio je 55, a nastupilo ih je 15, među kojima je bio i MING.

“Takmičenje je trajalo dva dana, izvodili su se različiti stilovi, osvojili smo treću nagradu – gostovanje na velikom festivalu u julu i novčanu nagradu,” kaže Milica.

IMG_7777

Između uspeha na festivalu, novog nastupa na onom u julu, te nastupima širom Srbije, rade na prvom albumu.

“Nevena (Pejčić) sada uveliko piše autorske numere. U vežbanju smo i nadamo se da ćemo snimiti album koji smo već najavili,” dodaje ova Mitrovčanka.

“I dalje ćemo izvoditi obrade, ali bismo najviše volele da izvodimo autorsku muziku,” ističe.

MING je sinoć, pred publikom među kojom su bili Miličini prijatelji i roditelji, izveo niz numera, kao što su “Sunny side of the street”, “Lulela je Jana”, “Ljubav i moda”. Poslušajte:

Posle programa u Sohou, održan je i džem sešn. Večeras počinje glavni program u Domu kulture u Zvečanu.

O detaljima programa i prethodne festivalske večeri pročitajte u nastavku:

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *