“Nakon velikih pobeda, dolazi sloboda!” Sloboda je okosnica 16. Noći muzeja koja se održava sutra. Na mapu noćnih kulturnih događaja upisaće se i Kosovska Mitrovica. Noć muzeja sada već tradicionalno obeležiće se u Galeriji Fakulteta umetnosti u ovom gradu, i Gradskom muzeju.

U Galeriji fakulteta Noć muzeja počinje u 17.30, otvaranjem izložbe profesora i studenata, uz nastup studenata muzičkog odseka.

Program Noći muzeja u Galeriji Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici
Program Galerij Fakulteta umetnosti

Sat vremena kasnije, u 18.30, studenti izvode monodramu “Isadora”.

Od 19.30 slede umetničke radionice i prezentacija – “Šalji slobodu” (radionica pravljenja razglednica), “Vesela lica” (portreti u tehnici papir-maše), “Sloboda u vazduhu” (crtanje i slikanje svetlom), prezentacija izložbe radova studenata postavljenih u virtuelnoj galeriji i “Osvesti telo – oslobodi duh” (kreativni proces podsticanja mašte i glumačke igre).

U svim delovima ove noći učestvuju studenti Fakulteta umetnosti sa svojim mentorima i profesorima.

Noć muzeja u Gradskom muzeju imaće tri dela – izložbu skulptura i crteža Vladimira Antića pod nazivom “Bezimeni”, inovativnu interakciju sa posetiocima i upoznavanje posetioca sa metodom izrade grafike (visoke štampe) uz grafičarku Tijanu Rodić. Muzički program izvodi “Art Band”.

“Nije tajna da je sloboda, kao stanje svesti, oduvek bila ideja vodilja i inspiracija umetničkog bunta. Na taj način su stege i zabrane, koje su često bile deo društvenih normi, postale kreativni ventil, a umetnost ogledalo društva.”

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *