„Nisam više ista“ – prva je zbirka pesama Anice Stevanović iz Kruševca.

U pesničkom prvencu studentkinje Filozofskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici na katedri za srpski jezik i književnost pročitaćete patriotske i ljubavne pesme, one o prijateljstvu, pejzažima i drugim temama u kojima svako može da se pronađe.

Sve se desilo preko noći – tako je opisala nastajanje zbirke u čijem joj je objavljivanju pomogao profesor prof. dr Golub Jašović.

„Spomenula sam mu da volim da pišem, a on je došao na ideju da pročita moje pesme i kada ih je pročitao, predložio je objavljivanje zbirke“, objašnjava Anica Stevanović.

„Sam proces pisanja je bio kao neka zamena za psihoterapiju. Svako se leči na svoj način, neko utehu traži u nekim drugim stvarima, a ja sam utehu našla u pisanju. Jednostavno, to je bilo za moju dušu kako bih sebe oslobodila. Gledala sam na to pisanje kao na neki izduvni ventil, beg od realnosti“, dodaje naša sagovornica.

Pesme sa rimom je, kaže, pisala iz srca, jer se u njima “više pronalazi”. Inspiraciju opisuje kao potrebu i kao nešto što se “prosto desi”.

“U trenutku nastane zbrka u mojoj glavi gde jednostavno imam potrebu i neki vid moranja da to ispišem na papir. Osećam se čudno ako ne ispišem trenutno sve što mi je u glavi, sve misli koje se spoje i prave uzbunu tako da nalet se desi niotkuda. Još uvek pronalazim sebe, treba da nađem svoj način pisanja, ali prosto ako se inspiracija desi, desila se”, kaže.

Omiljenu pesmu nema, jer su, dodaje, “sve njene”, a ako bi morala da bira – to bi bila pesma „Želje“ – autobiografska.

U ovoj pesmi opisuje sebe od kada je bila devojčica do danas, ali i sve svoje želje “onako kako su se ređale”.

„Čitaocima bih poručila da će, čitajući zbirku ‘Nisam više ista’, upoznati mene, moje želje i zahteve, pored toga se nadam da će uživati u pesmama na njima svojstven način”, kazala je.

“Sve je manje ljudi koji razumeju poeziju na pravi način. Poezija se piše i objavljuje iz ljubavi, a ne radi nekog materijalnog dobitka. Potrebna je hrabrost da nešto svoje intimno podelimo sa ljubiteljima pisane reči, jednostavno samo teški putevi su i pravi putevi“

Svoj primerak zbirke možete da dobijete ukoliko se autorki obratite putem njenog instagram profila @miss_actress__ , gde ćete moći i detaljnije da se dogovorite u vezi sa preuzimanjem knjige.

Ovaj sadržaj izradila je stažistkinja Branka Sofrić, u sklopu Ponder programa koji sprovodi organizacija Domovik, uz podršku UNICEF-a.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *