Fotografije: Sunčica Andrejević

Sreli su se jednom lutkari i glumci iz Gračanice, Kosovske Kamenice i Kosovske Mitrovice. Glumili, družili se, iznenadili publiku i ostavili ih da čekaju na novo glumačko druženje. Ali, nije ovo bajka, niti je bajka sa tužnim krajem. Već suprotno – stvarnost i očekivan srećan nastavak. Kaktus je rastao tri dana, procvetao, sada bi trebalo da nastavimo da ga gajimo – da se i lutkari i glumci i muzičari i pevači i ostali mali umetnici ponovo sastanu.

Guliver je u zemlju lutaka stigao iz Gračanice i Amaterskog pozorišta “Janićije Popović”. Mali princ iz mitrovičkog Malog teatra. “Porodični slučaj” iz Kamenice i dramske sekcije Osnovne škole „Desanka Maksimović“.

Guliver je publiku digao na noge. Ipak, morali su da pokažu gde je nevaspitani, zli lutak, jer kidao je cveće dobre lutkice, napao Gulivera, uzeo mu novčanik.

Lik finog dečaka, doboročinitelja, koji voli pravdu glumi sedamnaestogodišnji Marko Đekić iz Gračanice. Iako je ovo njegova šesta predstava u pozorištu u kojem je od obnavljanja – 2014. godine, počeci nisu bili obećavajući.

“Nisam ni hteo da dođem na audiciju, nagovorili su me drugovi. Probao sam i ostao,” kaže.

“Jednostavno svideo mi se način rada, svidelo mi se druženje na probama, na putovanjima, kontakt sa publikom i to što je nešto novo,” dodaje.

Publiku je u predstavu uvela, između ostalih, devetogodišnja i plavokosa i plavooka Helena Popović.

Ulazi u četvrtu godinu glume. Najviše voli da glumi lik koji je glumila pred Mitrovčanima.

“Uglavnom ova uloga koju sam ovde glumila, a to je da decu uvedem u najsmešniji deo predstave,” objašnjava.

Helena, Marko i njihovi drugari imaju težak zadatak, jer amatersko pozorište “Janićije Popović” ima dugu tradiciju.

Formirano je 1968. na inicijativu grupe entuzijasta na čelu sa Srećkom Todorovićem, Veskom Stojkovićem, Ratkom Popovićem. Funkcionisalo je do 1999. godine i obnovilo svoj rad u vidu dečije sekcije 2014.

Od tada do danas imali su osam premijernih izvođenja. Česti su gosti festivala i pozorišnih i dečijih događaja u zemlji i regionu. Trenutno na repertoaru imaju tri predstave – “Nasmejani snovi”, “Budi to što jesi” i ona koja je izvedena u Mitrovici, a koja je rađena u saradnji sa dečijim pozorištem iz Subotice.

Sa istom predstavom gostovaće na 26. Međunarodnom festivalu pozorišta za decu u Subotici, u revijalnom delu.

Pripremaju dve nove predstave – “Slatki nemir” priznatog dečijeg stvaraoca – Tode Nikoletića i “Ničija deca” koja govori o problemima ljudi u postkonfliktnom društvu.

“Realno, na KiM pozorišni amaterizam, iako ima dugu tradiciju, ponovo je na početku usled rata 1999. Tako da su festivali ovakve vrste idealna prilika da se uporedimo sa drugim sredinama, ali i da se za Mitrovicu, Gračanicu, Štrpce čuje na jedan drugačiji način, da kroz pozorišnu umetnost skrenemo pažnju na nas,” objašnjava koordinator dramske sekcije Doma kulture Gračanica i amaterskog pozorišta “Janićije Popović”, Aleksandar Gudžić.

Gosti su i prethodni dan imali priliku da pokažu na čemu rade. Smenjivali su se instrumenti, tačke, aplauzi.

Pročitajte kako su protekla prethodna dva dana festivala Kaktus:

“Kaktus”: Umetnost greje dečija srca

Kaktus raste uz muziku!

Kakvi su utisci domaćina?

Mali teatar organizatora festivala – Akvarijusa – izveo je predstavu “Mali princ”.

“Bilo je odlično, lepo smo dočekali goste, združili se sa njima, pružili im osećaj kao da su kod kuće i zabavljali ih,” kaže Matija Mašković koji je igrao ulogu malog princa.

“Sve sam videla samo ne zatvorenost kod njih. Oni su mnogo više željni života,” kaže o gostima Dunja Nikolić koja i radi sa glumcima u Malom teatru.

“Došli su sa željom da upoznaju nekog, steknu nove prijatelje i da se zabave,” dodala je ona.

O važnosti festivala govori kao pedagog:

“To je poenta njihovog življenja – da se igraju, putuju i otkrivaju sve nove aspekte sredine i života uopšte.”

Vraćamo se na ono s početka teksta. Kaktus je rastao tri dana. Zasadili su ga entuzijasti iz privatnog kulturnog centra “Akvarijus”. I na nama je da pomognemo da se ova, za Mitrovicu, neobična “biljka” sačuva, održi, poraste i procveta još više!

IMG_6901
IMG_6957
IMG_7033
IMG_6997
IMG_6963
IMG_7048
IMG_7006
IMG_6953
IMG_6914
IMG_6941
IMG_6912
IMG_72822
IMG_7333
IMG_7318
IMG_7346
IMG_7317
IMG_7334
IMG_7328
IMG_7316
IMG_7777
IMG_7340

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *