Respekti për diversitetin, pranimi dhe respekti ndaj tjetrit, një kulturë e dialogut të ndërsjellë, janë vlera që duhet të ushqehen që në moshë të vogël. “Ngjyrat e natyrës me Uta-n dhe Miljanën” është një libër shumëgjuhësh i destinuar për më të rinjtë dhe është produkt i bashkëpunimit mes alpinistes Uta Ibrahimi dhe artistes Miljana Djundjerin. Duhet të shohë dritën e diellit në fund të majit dhe të jetë në duart e lexuesve të vegjël tashmë në Ditën Ndërkombëtare të Fëmijëve (1 Qershor).

Aventurat në natyrë, bota e artit, surprizat, miqësitë e reja, respekti reciprok dhe respekti për natyrën, janë tema që do të hasen nga të gjithë ata që shikojnë në këtë krijim. Ndërsa ekipi i Fondacionit Utalaya, së bashku me bashkëpunëtorët, punon shumë për të krijuar ilustrime, për të planifikuar pamjen dhe dizajnin e librave dhe për të pritur botimin dhe reagimin e audiencës më të re dhe më të sinqertë, ne po flasim për idenë për një projekt nga shqiptarja e parë që u ngjit në majën më të lartë Utom Ibrahimi.

Entuziazmi dhe kureshtja e fëmijëve, të cilën ajo e takoi në shumë ekspozita dhe fjalime motivuese, të cilat ajo i dha pas një arritje të suksesshëm në ngjitje në malin Everest, e inkurajoi atë të krijonte.

“Kjo më frymëzoi që të ndaj historinë time përmes një libri për fëmijë, dhe në fillim të vitit 2020, me ndihmën e agjencive të OKB në Kosovë, Komuna e Prishtinës dhe krijuesit, ilustruesit dhe miqtë shkrimtar, libri ‘Uta dhe malet’ u botua. Pas botimit të tij, mora mijëra mesazhe dhe vizatime nga fëmijët dhe zemra ime u mbush plot. Në atë moment, kuptova se ky libër duhet të jetë në dispozicion për të gjithë fëmijët, dhe me mbështetjen e UNICEF, ne botuam një ngjyrosje shtesë libri ’Uta dhe Malet’, e përkthyer në Serbisht dhe Roma dhe u dhuroi qendrave të komunitetit,” shpjegon Uta.

“Më vonë, ne hasëm në një njoftim të UNMIK-ut për një projekt për ndërtimin e besimit dhe arritëm në përfundimin se bashkimi i dy historive të suksesit të njerëzve nga komuniteti shqiptar dhe serb do të rezultojë në krijimin e një libri tërheqës shumëgjuhësh dhe kështu të ushqejmë larminë e fëmijëve të kulturës, gjuhës dhe ëndrrat e pasionet”, shton ajo.

Ndër, thekson ajo, shumë njerëz frymëzues nga Mitrovica e Veriut, ata vendosën që Miljana Dunđerin dhe qasja e saj artistike t’i përshtatej përsosmërisht historisë së tyre.

“Ne dëshironim t’i shtonim një dimension të ri librit, kësaj here jo duke u marrë rreptësisht me malet dhe natyrën, por me bukurinë e artit dhe fuqinë krijuese të njerëzve”, thekson ai.

Po Miljana, për të cilën Uta thotë se është e shkëlqyeshme për të bashkëpunuar dhe do të mbetet një mik i mirë i ekipit të Fondacionit Utalaya.

“Ndonjëherë ndjej një tërmet që më bën të harroj realitetin, ne kemi nevojë për atë pikë fillestare, edhe nëse do të ishte një kokërr pluhuri ose një dritë. Takimi im me Uta mund të jetë një kokërr pluhuri, por libri është, shpresoj , një dritë për fëmijët. Në fund të fundit, ato kokrra, pa marrë parasysh sa të vogla dhe të paprekshme, zbulojnë rrugët e ndjeshmërisë dhe përfaqësojnë rrugën drejt mirëkuptimit të vërtetë”, thekson Miljana.

Teksti aktualisht është në dispozicion në serbisht dhe shqip, por gjithashtu është planifikuar përkthimi në gjuhë të tjera. Uta beson se projekti i krijimit të këtij libri do të inkurajojë leximin mes fëmijëve, por gjithashtu do të kontribuojë në pajtimin përmes ndërtimit të dialogut dhe ndjeshmërisë midis brezave të ardhshëm, ndërsa promovon bashkëpunimin ndëretnik midis shkrimtarëve dhe artistëve.

“Unë jam e lumtur që gjeta mbështetjen e UNMIK-ut dhe të gjithë këtyre njerëzve të mahnitshëm që po punojnë dhe po bëjnë më të mirën për të botuar këtë libër. Diversiteti kulturor, toleranca multietnike, barazia gjinore dhe ekologjia kanë qenë gjithmonë shtyllat e angazhimit tim dhe unë jam më shumë se sa të lumtur për të përcjellë mesazhe të tilla me një ton miqësor për të mirën tonë më të shenjtë, fëmijët dhe të rinjtë, pavarësisht nga përkatësia e tyre etnike.

“Ne të gjithë jetojmë në Kosovë dhe duhet të punojmë si një për të mirën më të madhe dhe brezat e ardhshëm të suksesshëm,” tha ai.

Tuba Safciu – menaxhere e projektit dhe PR e Fondacionit Utalaya – ishte gjithashtu e përfshirë në projektin e krijimit të librit.

Cilat janë përshtypjet e saj?

“E tëra që mund të them është se unë kënaqem me çdo pjesë të procesit dhe jam e entuziazmuar me të gjitha informacionet dhe perceptimet e reja që fitoj çdo ditë. Unë jam plotësisht e bindur se diversiteti që kemi në Kosovë është forca jonë dhe se duhet të bashkojmë forcat më shpesh në mënyrë që të krijojmë punë frymëzuese”, tha ajo.

Përdorimi i tekstit lejohet me një tregues të qartë të burimit dhe lidhjen me burimin e tekstit ose faqen kryesore të platformës.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *