Neodoljiva teškoća postojanja. Srpska književnost na Kosovu i Metohiji 2000-2020.
Autor: Aleksandar Dunđerin
Recenzenti: dr Marija Jeftimijević Mihajlović, dr Jelena Marićević Balać
Dizajn: Miljana Dunđerin
Izdavač: „Alternativna“
Godina izdanja: 2021.
CENA: 980 RSD (8 EVRA) – Ne postoje besplatni primerci

O ANTOLOGIJI

Aleksandar Dunđerin, foto: Sunčica Andrejević
Aleksandar Dunđerin, foto: Sunčica Andrejević

Knjiga Neodoljiva teškoća postojanja rezultat je Dunđerinovog bezmalo desetogodišnjeg proučavanja srpske književnosti na Kosovu i Metohiji. Prethodili su joj brojni tekstovi štampani u knjigama, umetničkoj periodici i naučnim zbornicima, kao i prilozi objavljivani tokom 2019. i 2020. godine na portalu Alternativna o srpskim književnim stvaraocima koji su, po njegovom mišljenju, obeležili prve dve decenije XXI veka na Kosovu i Metohiji.

Upravo je mitrovački portal Alternativna zaslužna što je ova antologija štampana.

Njena podrška, kao i podrška kolega sa Kosova i Metohije, Beograda i Novog Sada, omogućila je da se šira javnost upozna sa do sada neprimećenom raznovrsnošću i bogatstvom savremene književnosti na Kosovu i Metohiji. Takođe, Neodoljiva teškoća postojanja ima ambiciju da ukine i neke predrasude i stereotipe o kosovskoj književnosti pisanoj na srpskom jeziku, te da pokaže kako ona, i na tematskom i na formalnom planu, poseduje autentičnost i samosvojnost, i predstavlja originalan doprinos ukupnoj nacionalnoj literaturi.

Antologija Neodoljiva teškoća postojanja pored obimnog predgovora (studije) Aleksandra Dunđerina o srpskoj književnosti na Kosovu i Metohiji nastaloj u periodu 2000-2020. godine, sadrži i tekstove (poezija, proza, drama, esej, hronika) sedamnaest autora sa Kosova i Metohije – Darinke Jevrić, Dragomira Kostića, Slobodana Kostića, Živojina Rakočevića, Žarka Milenkovića, Branke M. Kasalović, Aleksandre Jovičić, Dušana Zaharijevića, Lenke Jakšić Kaksie, Srđana Košanina, Jovice Markovića, Novice Sovrlića, Petra Sarića, Aleksandra Despotovića, Vuka Pantovića, Mitre Reljić i Predraga Radonjića.

Budući da je osnovni cilj knjige pokušaj da se predstave osnovni uvidi u novovekovnu književnu scenu Srba na Kosovu i Metohiji (koja se, u specifičnim, nekarakterističnim uslovima za XXI vek, formira od 2000. do 2020. godine) u ovu antologiju uvrštena su književna dela samo onih autora koji su u datom razdoblju najveći deo vremena proveli živeći i stvarajući na tom području, bez obzira na to gde su rođeni.

Sa druge strane, iako je kriterijum prilikom odabira tekstova koji su objavljeni podrazumevao postojanje uočljivih književnih, umetničkih i estetskih vrednosti, vodilo se računa i o tome da se pokažu stilske, poetske, idejne, ideološke osobenosti i različitosti srpske kosovsko-metohijske literature.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *