Antologija “Neodoljiva teškoća postojanja”- Srpska književnost na Kosovu i Metohiji 2000-2020“ Aleksandra Dunđerina, čiji je izdavač “Alternativna” iz Кosovske Mitrovice, predstavljena je 10. septembra u Parohijskom domu crkve Svetog Save u Tivtu.

Moderator skupa je bio predsednik opštine, Željko Komnenović, koji je pozdravio goste i istakao:

“Jeste možda neobično što sam ja medijator ove večeri, s obzirom na moju funkciju, ali možda i nije. Zaista mi je zadovoljstvo da sedim u društvu mojih kolega po vokaciji i po obrazovanju, a i po nečemu čime se bave!”

Urednik više beogradskih i novosadskih časopisa, prozaista i esejista Aleksandar Dunđerin je rekao:

”Što se tiče naslova, koji sam dao, istina je da je na Kosovu i Metohiji teško, da ljudi stradaju i da je oduvek tako bilo. Ja sam, inače, Novosađanin. Već dugo živim na Kosovu i Metohiji i pratim tu književnost, ali, upravo ta teškoća je mene i privukla da dođem na Kosovo. Šta drugo za umetnika ima lepše, nego da bude u poprištu nekih istorijskih zbivanja, ali i na onome što sam stalno slušao, ali nikad nisam video, zašto je Kosovo i Metohija centar naše duhovnosti i zašto i kako taj kosovski zavet treba živeti. O tome se može pevati, o tome se može skandirati i u Beogradu, i u Novom Sadu, i u Boki kotorskoj, ali dok ne odete tamo i ne živite tamo, to se razumeti ne može. Zato je često kažem da je moj susret sa tom duhovnošću i moj susret sa pravoslavljem, moje razumevanje pravoslavlja, zapravo počelo tek kada sam kročio na tlo Kosova i Metohije. Ostao sam da živim tamo i, kako se stvari odvijaju, nemam nameru da odem. Zato je za mene ta teškoća postojanja zapravo neodoljiva.”

Osnovni cilj knjige je pokušaj da se predstave osnovni uvidi u novovekovnu književnu scenu Srba na Кosovu i Metohiji (koja se, u specifičnim, nekarakterističnim uslovima za XXI vek, formira od 2000. do 2020. godine).

U antologiju su uvrštena književna dela samo onih autora koji su, u datom razdoblju, najveći deo vremena proveli živeći i stvarajući na tom području, bez obzira na to gde su rođeni.

Publici su se predstavili, pored priređivača antologije, i predsednik Udruženja novinara Srbije i direktor Doma kulture u Gračanici Živojin Rakočević, pesnik i kritičar, doktorant Žarko Milenković, predsednik Društva književnika Kosova i Metohije i potpredsednik Udruženja književnika Srbije Novica Sovrlić, novinarka Radija Kosovska Mitrovica i poetesa Ivana Vanovac i kulturna radnica Miljana Dunđerin Bulatović.

Gostovanje istaknutih stvaralaca iz Gračanice i Kosovske Mitrovice u Boki organizuje Matica Boke, suorganizatori su Udruženje “Šta hoćeš”, Srpsko pjevačko društvo “Jedinstvo” (Кotor), Muzeji i galerije Herceg Novi, a pokrovitelji Opština Herceg Novi, Opština Кotor, Turistička organizacija Кotor i Opština Tivat.

Tekst: Marijana Mišić Škanata

Radio Tivat

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *