Antologija „Neodoljiva teškoća postojanja”, Aleksandra Dunđerina, predstavljena je u Galeriji Studentskog kulturnog centra.

Skrojena po estetkim, književnim i umetničkim kriterijumima, antologija prikazuje raznolikost i bogatstvo književnosti nastale na Kosovu i Metohiji.

Antologija „Neodoljiva teškoća postojanja” obuhvata savremenu srpsku književnost, onu koja je nastajala proteklih 20 godina na Kosovu.

Jedan od kriterijuma za stvaranje antologije bio je da su autori, čija dela ulaze u njen sastav, pretežno živeli i stvarali na području Kosova. Predstvlja reprezentativni opus i stvaralaštvo te književnosti, a tiče se poezije, proze, drame, esejistike, hronike.

Od ukupnog broja autora koji stvaraju na području Kosova, u antologiju je ušao opus 17 autora.

Književnost sa tla Kosova u drugoj polovini 20. veka kao i danas, prema rečima Aleksandra Dunđerina, manje je poznata i prećutkivana od većih kulturnih centara.

Sa ciljem da se prikaže savremena kultura i savremena književnost sa Kosova, Aleksadar Dunđerin smatra da je važno da se nastavi kulturna razmena i najavljuje nastavak i proširenje saradnje sa Studentskim kulturnim centrom, ali i sa drugim gradovima.

Izveštava novinarka Radio-televizije Kragujevac Nataša Radivojević.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *