Muzika kao terapija (i protivotrov)

Piše: Ana Marija Ivković

U intimnom ambijentu mitrovičkog PKC-a Akvarijus Petar Rakić kvintet sinoć je održao upečatljivu svirku. Kombinacija džeza, bluza i roka bila je potpuno suprotna situaciji na ulici, na samo par stotina metara dalje – gde su iste večeri otrovani ulični psi. Trovanje uličnih pasa insekticidom Metomilom traje mesecima. U normalnim društvima, trovači ne bi smeli da budu jači ni od jedne druge tradicije. Ali, oni su sinoć ponovo sipali otrov, a neki kulturu.

Posle dužeg vremena na sceni su se zajedno našli sam Rakić i drugi istaknuti mitrovički muzičari – Goran Vučetić, Miodrag Radović, Miljan Jovanović i Nemanja Mišić.

Rakić je sa uživanjem govorio o dugogodišnjem zajedničkom radu sa ostatkom kvinteta:

“U stvari to je fini jedan projekat – džez gitara, bluz gitara i rok gitara da budu zajedno, da se sviraju standardi, džez standardi, čak i rok standardi”.

EH0A036334
Petar Rakić

Rakić je istakao koliko uživa svirajući sa ovim sastavom, dodajući da je kvintet prirodno evoluirao u svoju trenutnu postavku.

“Nisam nikom rekao hajde dođi da sviraš, mi smo drugari…” – kazao je Rakić, dodajući – “ovo sa bendom najviše volim da radim”.

Ovaj nastup, kao i predstojeći tradicionalni Džez i Bluz festival “North city” koji će se održati naredne nedelje u Kosovskoj Mitrovici, svedoče o tome da muzička tradicija ovog grada nastavlja da živi.

“Vi ste nam inspiracija. Hvala što ste došli. Sviraću dok sam živ” – kazao je Rakić publici tokom svirke.

Rakić je istakao važnost očuvanja lokalne muzičke scene, podsetivši na davne rok festivale, formiranje Big benda i džez festivale koji su označili generacije muzičara koji su svirali i stvarali muziku u Mitrovici.

“To su generacije, klinci koji su svirali, na tim rok festovima koje sam organizovao, pa sam svirao sa njima, i to je u stvari obnova naše gradske tradicije” – dodao je Rakić. 

“E sad dolazi jedna mlađa ganaracija, ali u stvari to je to. Jer ako imamo samo jednu generaciju koja svira, to je znači plitak koren, ali ovo je pravi koren. Ja koji imam 75 godina, oni su mnogo mlađi od mene, bili su klinci, a opet sviramo. Znači to je tradicija naše Mitrovice, našeg grada”.

Sa svojih 75 godina, Rakić je i dalje posvećen muzici i uživa u njoj.

Elektronske i komercijalne žanrove ne smatra svojom inspiracijom niti kvalitetnom muzikom, već kvalitet vidi u muzici poput klasične, horske, bluzu i slično.

Za njega, muzika je terapija i svakodnevna posvećenost.

“Slušam i uživam, a kući, ujutru čim otvorim oči, tu mi je gitara, neke škole, jednostavno kao da čitam neku knjigu. I to mi je u stvari terapija”, kazao je.

Ovaj nastup, deo je niza događaja u okviru projekta “Umetnost kao terapija” koji podržava UNMIK.

Fotografije: Sunčica Andrejević

1L4A0198
EH02133
EH0A333
EH0A01966
EH0A04433
1L4A024555
EH0A0358
EH0A04404
EH0A03488
EH0A04655
EH0A037445
EH0A01745
EH0A03211
EH0A0238

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *