Fotografije: Sunčica Andrejević

IMG_2821
Adam Puslojić

I ja sam došao da vidim
I neću otići praznih ruku i očiju

Tu su i reči
Spoj uma i logosa i čistog vazduha

I kad dođe to belo ćutanje
Mogu i leteti

Iskustva imam u krilima svih mojih anđela
I ono moje,
Мoje ој na Kosovu

Stihovi o Kosovu, na Kosovu. Ipak, samo deo onoga što se kazivanjem razmenjivalo među piscima i pesnicima na književnoj večeri u Kosovskoj Mitrovici. Slavila se pisana reč, lepota rime. Teme – Darinka Jevrić, ljubav, pesnici, porodica, sadašnjost, prošlost, Kosovo, odbrana neodbranjivog…

U Privatnom kulturnom centru “Akvarijus” u Kosovskoj Mitrovici, u okviru manifestacije “Grigorije Božović”, uz niz književnih stvaralaca, i tri, po sopstvenom priznanju, ponosna dobitnika nagrada. Laureat – profesor Filozofskog fakulteta u Кosovskoj Mitrovici, dr Dragomir Кostić, i dobitnici Velike gramate – akademik Adam Puslojić i Branislav Veljković.

IMG_2221
Dragomir Kostić

Oni su samo pesnici
U tom trenutku
I nikad više
Čak i ako ponovo zadobiju
Naprečac
poverenje nekoliko znatiželjnika
koji su samo zastali da čuju šta se to govori

I zato žure u grču
Da se pokažu
Da dokažu
U stvari
Tu svoju smušenost
Koja ih čini drukčijom od ostalih.

Pesnici o kojima je kazivao dr Dragomir Kostić bili su oni koji su, kako je napisao, stihove kazivali na trgovima Rusije. Svoje kolege i malu ali odabranu publiku ostavio je u promišljanju jesu li samo ruski pesnici oni koji u trenutku zadobiju pažnju znatiželjnih.

O pesnicima je kazivao i Branislav Veljković. Bar deo pesme “Pesnikova prava” iz Dnevnika dnevnog disanja, čini se, opisuju stanje u kojem se društvo nalazi sada. Sve je zaokruženo odom jednom od najpoznatijih srpskih pesnika.

IMG_2844
Branislav Veljković

Na početku ovog veka gladni gladuju
Da ne bismo pomislili da gladni više ne gladuju

Na početku ovog veka države ratuju
Da ne bismo pomislili da države više ne ratuju

Na početku ovog veka na obične reči više nemam pravo
Na početku ovog veka 12. februara na grobu Branka Miljkovića.

O Kosovu je u više navrata govorio beogradski književnik Adam Puslojić. Njegova pesma s početka teksta samo je jedna u nizu posvećena mestu na kojem, kako nam zvaničnici saopštavaju, “nemamo ništa”.

“Kosovo. Znam, bio sam tamo” – bila je još jedna njegova pesma.

IMG_2451
Adam Puslojić

I ne samo da je nastavio da kazuje stihove iz svoje knjige “Oj na Kosovu”,već je sa javnošću podelio i detalje iz svog privatnog i profesionalnog života. U Prištini je boravio i na molbu Ibrahima Rugove, bio je gost u njegovoj kući, ali je bio prijatelj i sa, kako je rekao, mnogim albanskim piscima.

Vraćajući se na sadašnjost, ističe da je želeo da Gramata i nagrada Grigorije Božović dožive veliki odjek, a pisci su, dodao je, dužni da “oplemene ovaj svet onoliko koliko mogu”.

“Kako možemo da pomognemo Kosovu i Metohiji?” – upitao je predsednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta” u Beču, Srđan Mijalković.

IMG_2888
Srđan Mijalković

“Tako što će svako od nas da počisti svoje dvorište, da ode kod devojke koja mu se dopada, da joj to kaže iako nije smeo pre toga, da neko naslika sliku, napiše nekoliko stihova.”

“Jednostavno, da radimo najbolje što možemo.”

Za kraj poslušajte aforizme prvog dobitnika Velike gramate, Aleksandra Čotrića:

Ljiljana Bralović iz Pranjana, Bećir Vuković iz Crne Gore, Petko Šipinkarovski iz Struge, Blagoje Savić iz Gnjilana, Srećko Simić iz Vitine, Stanislav Kojić iz Vrbovca, Žarko Ristić iz Grabovca, Dejan Mastilović iz izdavačke kuće “Filip Višnjić”, Novica Sovrlić, Aleksandar Laković – takođe su svojim stihovima, anegdotama, aforizmima, ali i zabeleženim epitafima književnoj večeri dali notu posebnosti. Neke od pesama autora sa Kosova i Metohije objavljivaćemo u narednim nedeljama. Organizator događaja je Književno društvo Kosova i Metohije.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *