„NATO hoće da dostavi tešku artiljeriju Kurtijevom režimu! Osvanule sramotne izjave Zapadnih generala! (VIDEO)“ – glasio je naslov portala Informer od 21. aprila. Zapadni generali nisu izjavili da će „Kurtijevom režimu“ dostaviti tešku artiljeriju, što potvrđuje i sam Informerov sagovornik u nastavku teksta.

Informer je još jednom iskoristio strategiju da naslovom privuče pažnju čitalaca, usmeri na pogrešan zaključak, a da u tekstu potom otkrije da je tvrdnja iz naslova netačna.

U nastavku teksta, uprkos pretećem tonu iz naslova, Informerov sagovornik, narodni poslanik Milovan Drecun, posredno potvrđuje da se ne radi ni o kakvom dostavljanju teškog naoružanja kosovskim vlastima, već da je NATO „zaključio da mu je potreban dovoljan broj vojnika i teške artiljerije na KiM i BiH“.

Iako Drecun to nije precizirao, kao ni Informer, radi se o izjavi vrhovnog komandanta savezničkih snaga za Evropu (SACEUR) i komandanta Evropske komande SAD, generala Kristofera Kavolija.

Kavoli je pred američkim senatom govorio o Eucom-u – Evropskoj komandi NATO-a.

„Uradili smo kompletan pregled operativnog plana posebno za KFOR i on je otkrio da nam ne treba samo više snaga, već su nam potrebne i teže snage. Trenutno smo u procesu nabavke. Nacije su prilično velikodušne, ali mi ćemo staviti težu opremu na teren kao i više ljudi“ – kazao je Kavoli u slušanju pred američkim senatom, koje je objavljeno 11. aprila.

Podsetimo, o ovoj Kavolijevoj izjavi i slušanju pred senatom pisali smo i u tekstu – General Kavoli nije upozorio na „pokrete paramilitarne grupe“ i Radoičića: Kako dezinformacije zaoštravaju odnose.

Tada je Kavolijeva izjava zloupotrebljena od strane jednog od albanskog korisnika „X“ mreže, ali i jednog od kosovskog medija.

Zloupotreba izjave pomenutog generala i to od obe strane primer je kako ista informacija može da bude zloupotrebljena u različite svrhe. Zajedničko je, međutim, da i jedna i druga strana tako doprinose povećanju napetosti i manipulisanju javnim mnjenjem.

Ovaj sadržaj je finansirala Evropska unija. Ovaj sadržaj je isključiva odgovornost partnera i ne odražava nužno stavove Evropske unije.

Ovaj sadržaj je podržao CFI – Développement Médias. CFI zadržava svoju autonomiju od izrade ovog sadržaja. 

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *