Mitrovički lokalni portal koji izveštava na albanskom jeziku „Jepi zë“ izvestio je 3. marta da se na zvečanskoj tvrđavi nalazi ruska zastava.

„Foto vest: Ruska zastava se vijori nad zvečanskom tvrđavom, država ne radi ništa da je ukloni. Kako komentarišete?“ – glasio je tekst na FB stranici portala uz fotografije na kojima se jasno vidi da je zastava na tvrđavi srpska zastava.

Da se radi o srpskoj zastavi to je mogla da utvrdi i uveri se i osoba koja je objavila ovakav sadržaj jednostavnom posetom zvanične internet stranice Vlade Srbije – gde ilustrovana srpska zastava ima redosled boja – crveno, plavo, belo.

Sa druge strane, ruska zastava ima iste boje, ali drugačijeg redosleda – belo, plavo, crveno.

Kako je mitrovički portal objavio tvrdnje tokom jučerašnjeg dana i danas smo proverili koja je zastava na zvečanskoj tvrđavi.

Uverili smo se da je srpska – odnosno zastava redosleda boja – crveno, plavo, belo.

Današnja fotografija tvrđave Zvečan i zastave


Podsetimo, sadržaj Jepi zë-a objavljen je par dana nakon vesti da je u dva navrata uklonjena srpska zastava, a potom i postavljena.

Nekoliko je elemenata koje smo uočili u njihovom tekstu:

Očigledna netačnost informacije – tekst jasno pokazuje netačnu informaciju o prisustvu ruske zastave na zvečanskoj tvrđavi, iako su priložene fotografije pokazivale srpsku zastavu. Ovo ukazuje na propust u novinarskom istraživanju i pripremi teksta.

Mogući motivi – iako razlog za objavljivanje očigledno netačne informacije može da bude i nedostatak pažnje i potreba za brzim objavljivanjem teksta, moguće je i da je tekst imao cilj stvaranja konfuzije, podsticanja tenzija ili manipulacije javnim mnjenjem.

Uticaj na javnost – ova vrsta dezinformacije može dovesti do narušavanja poverenja u medijske izvore i stvaranja zablude u vezi sa stvarnom situacijom na terenu. Takođe, može doprineti širenju nepotrebnih tenzija između zajednica.

Ovakvi slučajevi ilustruju ozbiljnost problema lažnih vesti i potrebu za odgovornim novinarstvom i pažljivim proverama činjenica kako bi se očuvala integritet informacija i javnog poverenja.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *