Ndërtimi i besimit, inovacioni dhe teknologjia: Nëse qëllimi është i mirë, teknologjia ka një efekt pozitiv

Rëndësia e teknologjisë dhe inovacionit u bë më e qartë me fillimin e pandemisë së virusit korona. Larg njëri-tjetrit në kuptimin fizik, lidhja, të paktën në kuptimin virtual, ishte më shumë se e rëndësishme në lidhje me atë kontekst. Gjatë Javës së Ndërtimit të Mirëbesimit Dixhital, Sanja Stojković nga Inicativa e Re Sociale dhe Blerta Thaçi nga Open Data Kosova folën për avantazhet dhe disavantazhet e teknologjisë dhe inovacionit, rëndësinë e tyre.

Teknologjia në kohën e pandemisë

“Ishte gjatë pandemisë që u vërtetua se teknologjia dhe qasja në informacion në kohë reale dhe informacione të mira ishin shumë të rëndësishme për të gjithë ne, veçanërisht kur bëhet fjalë për shëndetin dhe mirëqenien e të dashurve tanë”, tha Thaçi.

Ajo shton se është e vetëdijshme që teknologjia ka disavantazhe të caktuara në rrethana normale, dhe jo gjithmonë anën e mirë në “aspektin njerëzor dhe ndërveprimin”, por nga ana tjetër, nëse përdoret për qëllime inovative, krijuese dhe qëllime edukative, rëndësia e saj është më se e dukshme.

Pjesa më e vështirë dhe më sfiduese në këtë periudhë ishte për të rinjtë, thekson ajo.

“Veçanërisht për ata të viteve shumë më të hershme të cilët nuk kishin qasje në informacion. Prindërit e tyre nuk kishin informacion se si të kujdesen dhe edukohen fëmijët e tyre gjatë pandemisë,” tha Blerta Thaçi.

Rëndësia e teknologjisë është e dukshme edhe në aspektin e institucioneve – tha Thaçi.

“Si ODK, ne promovojmë dixhitalizimin në drejtim të qasjes në informacion për institucionet, sepse është shumë e rëndësishme që të gjitha vendimet, konkluzionet dhe rekomandimet të bazohen në të dhëna”, shpjegoi ajo, duke shtuar se ndryshimi i situatës politike dhe besimi në qeverisjen e mirë është e mundur duke rritur aksesin. të dhëna, informacione që lehtësojnë të kuptuarit e proceseve të caktuara.

“Do të isha dakord, sepse vetëm vitin e kaluar ne kuptuam në këto rrethana të reja se sa do të thotë inovacion dhe teknologji, sepse gjithçka u zhvendos në hapësirën në internet dhe kjo ishte mënyra e vetme për të zbatuar aktivitetet,” shtoi Stojković.

Rëndësia e teknologjisë

“Në këtë kuptim, teknologjia inovative ka luajtur një rol të rëndësishëm dhe të madh në mbajtjen e botës në këmbë. Interneti, me të gjitha mangësitë e tij që tani janë më të dukshme, të tilla si përhapja e teorive të ndryshme dhe dezinformimi, ka pasur një ndikim në informimin e popullatës përreth botën”, tha më tej Stojkovic.

Ai tregon se falë internetit, teknologjisë dhe inovacioneve, ishte më e lehtë për të komunikuar, shkëmbyer mendime dhe përvoja gjatë pandemisë.

Në shembullin e rëndësisë së disponueshmërisë së informacionit, Thaçi foli për të rinjtë dhe vendimin e tyre për profesionin e tyre të ardhshëm. Ndërsa të rinjtë përqendroheshin në konsultime me miqtë dhe anëtarët e familjes në përgatitje të mësimeve, sot, falë qasjes në informacion, procesi është më i lehtë dhe më i detajuar.

“Dy vjet më parë, ne kemi punuar në atë drejtim, duke ofruar një zgjidhje dixhitale që mbledh informacione që tregojnë atë boshllëk, pra hapësirën që studentët mund të përgatisin në universitetet që ofrojnë kurse në programim, ose shkenca kompjuterike, në Prishtinë ose Kosovë. Më pas analizuam se ekziston një hapësirë ​​shumë e madhe ku kjo mund të përmirësohet për të përmbushur kërkesat në krahasim me kërkesat e kompanive private që mund të punësojnë potencialisht këta të rinj ”, tha ajo, duke iu referuar platformës thefutureworkplace.org.

Stojkovic shpjegoi se për sa i përket komuniteteve serbe në Kosovë, kërkesa për profile të caktuara të teknologjisë dhe inovacionit plotësohet përmes arsimit joformal.

“Për shkak se programet studentore në Fakultetin Teknik në veri të Kosovës nuk ofrojnë aktualisht një program ku ata mund të përgatisin studentët për aftësitë e kërkuara në tregun e IT. Por ky boshllëk plotësohet nga OJQ-të vetëm përmes arsimit joformal, duke ofruar trajnim për të rinjtë në fushën e IT”, tha ajo.

Ndërtimi i besimit dhe teknologjia

Si shembull i praktikës së mirë kur bëhet fjalë për inovacionin dhe teknologjinë dhe ndërtimin e besimit, Thaçi përmendi Platformën për Ndërtimin e Besimit në Kosovë, për të cilën ajo thekson se është e orientuar në mënyrë specifike ndaj rezultateve.

“Platforma e KTB-së ka një qasje shumë pozitive në këtë drejtim, duke ofruar një hapësirë ​​ku organizata të ndryshme, që përfaqësojnë komunitete të ndryshme, bashkohen në një vend dhe të rinjtë kanë qasje në informacion në një adresë specifike. Ajo paraqet histori suksesi dhe histori që janë interesante për t’u lexuar. Dhe në atë mënyrë, ne prezantohemi me të njëjtin qëllim të mirë që nga fillimi,” tha ajo.

Ajo tregon se kjo është arsyeja pse qëllimi është shumë i rëndësishëm kur bëhet fjalë për teknologjinë:

“Nëse qëllimi është i mirë, teknologjia do të ketë një ndikim pozitiv.”

Stojković thekson se për shkak të përparimit të teknologjisë, njerëzit sigurisht që janë më të lidhur se më parë, se cilësia e interesave është më e lartë, por gjithashtu që patjetër duhet t’i kushtojmë vëmendje përhapjes së gjuhës së urrejtjes.

Ajo gjithashtu tregon se të rinjtë, përdoruesit e mediave sociale dhe influencesit e veçantë duhet të jenë më të kujdesshëm kur bëhet fjalë për përmbajtjen.

Përdorimi i tekstit lejohet me një tregues të qartë të burimit dhe lidhjen me burimin e tekstit ose faqen kryesore të platformës.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *