Alternativna Internet stranica jednom nedeljno objavljuje tekstove iz časopisa “Ženski pokret” koji je javnosti dostupan u digitalizovanoj građi kolekcije Narodne biblioteke Srbije. Tekstove prenosimo u izvornom obliku, bez izmena u gramatici, interpunkciji i terminima. Danas čitajte tekst “Najzad” iz izdanja lista od aprila 1920. godine.

***

U zvaničnim novinama objavljena je uredba – početkom aprila – kojom se nastavnice srednjih škola izjednačavaju u pravima, tituli i plati sa profesorima, svojim kolegama. Kako nam to izgleda prosto i jasno! Kako se vremena menjaju!

Danas, kad samo u Beogradu postoje tri ženske gimnazije, kad roditelji milom, silom, pretnjom zahtevaju od svojih kćeri da pohađaju školu, izgledaće kao neka bajka iz davnih vremena, da su direktori i ministri prosvete današnjim nastavnicama gimnazija, kao deci, zatvarali vrata srednjih škola; da su one sa svojim roditeljima morale voditi borbu da mogu pohađati školu.

U današnjem vremenu kada gotovo svi, bilo opravdano bilo bez razloga, traže da ne polažu ispite, učiniće anahronizam, da su nastavnice ženskih gimnazija morale moliti komisiju za polaganje profesorskog ispita, ministre, kraljicu srpsku da polažu profesorski ispit.

Sad, kada ljudi bez ispita i kvalifikacija dobijaju po tri ukaza na godinu dana, biće neverovatno, da su nastavnice sa položenim profesorskim ispitom čekale dvadeset i pet godina da dobiju pravo na ukaz!

Nastavnice Ženskih Gimanzija vodile su više od četrdeset godina veliku borbu sa najvećim neprijateljima roda ljudskog: predrasudama i glupošću; vodile su tu borbu tiho, skromno, oružjem sigurnim: znanjem, radom, strpljenjem.

Ovom uredbom završena je jedna epoha teškog i mučnog njihovoga rada, epoha puna uvrede, nepravdi i zapostavljanja.

Sad je utrvena široka i prava staza za rad našim budućim ženskim profesorima, vaspitačima ženske omladine.

Drugi april značajan je u životu naših nastavnica.

Za taj značajan datum vezano, je pored Uprave današnjeg Prof. Društva ime g. Pavla Marinkovića, ministra. Pored toga što se g. Pavlu Marinkoviću mora odati priznanje da je razumeo vreme u kome je ministrovao, nastavnice Ženskih Srednji škola dugovaće mu duboku zahvalnost za priznanje njihovoga prava.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *