Tekst: Ana Marija Ivković / Fotografije: Sunčica Andrejević

IMG_0888

Ptice na golim granama, ptica u letu u predelu Kopaonika i lik devojke kroz čašu vode – tri su pobedničke fotografije nedavnog konkursa mitrovičkog Kulturnog centra “Dragica Žarković”. Autori fotografija – Ivica Lukić, Filip Karamarković i Lazar Nikolić nagrađeni su novčanim nagradama.

Na trećem po redu konkursu amaterske umetničke fotografije, koji su realizovali Kulturni centar i Fakultet umetnosti prištinskog univerziteta, prijavila su se 62 autora, sa oko 200 fotografija.

O pobednicima je odlučivala tročlana komisija – mr Ester Milentijević, vanredni profesor na Fakultetu umetnosti, docentkinja Tamara Pešić sa istog fakulteta i Nebojša Ristović ispred Kulturnog centra.

Imena nagrađenih saopštena su na otvaranju izložbe radova svih prijavljenih na konkursu, u Galeriji Fakulteta umetnosti.

“Mislim da bi sami autori fotografija mogli više da kažu koji je to trenutak koji su fotografisali, jer to je presudno. Ali nije to samo taj trenutak, već i atmosfera koja se dešava dok se fotografija fotografiše. Fotografija je važna, jer ona nekad govori više od hiljadu reči,” kazala je mr Ester Milentijević.

“To je bio pravi razlog zašto smo mi jednoglasno odabrali ove tri fotografije da budu nagrađene. Likovno su vrlo dobro rešene, i tehnički su dobro odrađene, jer smo i o tome vodili računa, mada ni to nije bio glavni parametar u odabiru, već su to bili ta atmosfera i trenutak,” kazala je ona, objašnjavajući odluku komisije.

Kako Ivica Lukić i Lazar Nikolić nisu prisustvovali dodeli nagrada, detalje o tome kako je jedna od pobedničkih fotografija nastala podelio je Filip Karamarković – dobitnik druge nagrade.

“Fotografija je fotografisana u predelu Kopaonika, u delu ka Kosovu i Metohiji, na nekih 1.900 metara nadmorske visine. Volim prirodu, u njoj često boravim. Imam različitih fotografija najviše u vezi sa prirodom,” kazao je on.

IMG_0833

Fotografija je nastala pre dve godine, ali Karamarković kaže da je to jedna od najlepših koju je fotografisao u vezi sa Kosovom i Metohijom.

Objašnjava da je napravljena u takozvanom RAW formatu, a da je potom po sećanju obradio boje kako bi realan trenutak dočarao posmatraču.

Na fotografiji su u pozadini vrhovi u zalasku sunca, a u centralnom delu je ptica:

“U pitanju je momenat, ali svakako cela kompozicija je lepa sa pticom koja je u fokusu pejzaža. Bez ptice fotografija sigurno ne bi izgledala tako privlačno i lepo kako izgleda.”

On dodaje da je ovo prvi put da učestvuje na konkursu. Kaže da poseduje fotografije iz raznih delova sveta, te će, dodaje, možda naredne godine konkurisati sa nekom od njih.

Nagradni fond za pobedničke radove iznosio je 15.000 dinara (prva nagrada), 10.00 dinara (druga) i 5.000 dinara (treća nagrada).

Konkurs i izložba organizovani su u okviru programa 25. Sabora kulturnog stvaralaštva Srbije i obeležavanje jubileja – 45 godina od prvog Sabora. Glavni pokrovitelj je Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica. Današnjom izložbom je otvoren predstojeći sabor koji se održava u drugoj polovini juna.

IMG_0811
IMG_0866
IMG_0844
IMG_0822
IMG_0831
IMG_0887
IMG_0855
IMG_0818
IMG_0852
IMG_0821

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *