Na ulicama Kosovske Mitrovice više ne viđate čoveka duge brade, sa belim šeširom na glavi i nasmejanih očiju. U PKC-u Akvarijus, sinoć je predstavljena monografija o Mitrovčaninu, multimedijalnom umetniku, koji je iznenada preminuo pre tačno dve godine.

Ko je bio Vasilj Adžić? Slikar, glumac, muzičar, koji se oprobao i u poeziji.

Monografiju su priredili Aleksandar i Miljana Dunđerin. Štampana je isključivo zahvaljujući podršci pojedinaca, prijatelja,  poštovalaca umetnosti i dela Vasilja Adžića.

Aleksandar Dunđerin podsetio je da je jedna od Vasiljevih želja i ideja bila da kultura i umetnost mogu da funkcionišu zahvaljujući pojedincima, zato mu je drago što je monografija objavljena zahvaljujući podršci pojedinaca.

IMG_2962

Kazao je i da je Vasilj Adžić pre svega bio intelektualac, a kako istinski intelektualci imaju moralni refleks za sve anomalije – “bez zadrške je govorio o tome”, što je bio i čest povod njihovih polemika.

“I ako već cenimo, poštujemo i želimo da pamtimo i lik i delo Vasilja Adžića, onda pokušajmo da se malo ugledamo na njega i da imamo hrabrosti i odvažnosti da razgovaramo otvoreno i iskreno i kada se ne slažemo. To nam nedostaje, a Vasilj Adžić se, između ostalog, i te kako borio da tu situaciju promeni i u Kosovskoj Mitrovici i na Kosovu i Metohiji, boreći se pre svega, protiv jednoumlja“, poručio je Dunđerin.

Goran Stojčetović i Vasilj Adžić su počeli da crtaju zajedno radeći na predstavi.

“Vasilj je potencirao slobodu pojedinca, ali ne u samoj ekspresiji, nego više u saznanju šta je ustvari ekspresija, kako da pojedinac dođe do sopstvene snage preko svog umeća bez spoljašnjih faktora. Meni je to mnogo bilo bitno kod njega i zato smo se i družili i voleli. A ono drugo je ono što je on stalno svoja saznanja širio na ljude, pa je organizovao i kolektivni crtež, kolektivnu sliku, i za festival, i za muziku, i za improvizaciju, nešto iz srca, iz duše, a da ne bude jalovo, da dobije formu koja će da znači ne samo njemu, nego i ostalima,” kazao je Stojčetović.

IMG_2983

Muzičar Miodrag Miško Radović podsetio je na Vasiljevu energiju.

“Njega je karakterisala velika energija koju je donosio na binu, sa njim je bilo vrlo prijatno da se svira. Nije on bio virtuoz u muzičkom smislu, međutim, kad ste svirali sa njim, svi su smejali, što je po meni bilo bitnije,” kazao je, podsećajući se da je “Vasilj uvek bio nasmejan”.

IMG_2992

“Znajući njega, znam da bi on želeo da mi budemo nasmejani,” kazao je.

Nemanja Radovanović napisao je Vasiljevsku pesmu, objavljenu u monografiji. Za njega Vasilj i dalje “u uglu prostora levitira”.

Mitrovački multimedijalni umetnik Vasilj Adžić iznenada je preminuo 22. avgusta 2019. godine u 44. godini života. Poslednjih godina pred smrt intenzivno je bio angažovan na polju likovnih umetnosti i iza sebe ostavio veliki broj crteža i slika. Prisutan je bio i u oblasti muzičke i scenske umetnosti. Kao glumac bio je angažovan u Narodnom pozorištu Priština gde je igrao uloge u predstavama: „Hotel Kosovo“, „Venecijanke“, „Sestre“, „Podgorička skupština“, „Slobodan šou”. Jedan je od organizatora mitrovičkog džez i bluz festivala (North City Jazz & Blues Fest), gde je osmislio i organizovao, između ostalog, i likovnu koloniju „Kolektivna slika“.

Bio je član žirija Likovnih okršaja u Galeriji „Akvarijus“. U Akvarijusu mu je organizovana i prva samostalna izložba 2018. godine („Buđenje“), a potom i izložba „Ćirilica“ (2019). Njegov umetnički rad i intelektualni angažman prepoznati su i izvan Kosovske Mitrovice, o čemu svedoči, između ostalog, i učešće na Drugom trijenalu umetnosti samoukih vizionara, reprezentativnoj međunarodnoj manifestaciji u organizaciji Muzeja naivne i marginalne umetnosti iz Jagodine, koja okuplja neakademske slikare iz čitavog sveta. To je bila kruna njegovog likovnog stvaralaštva, ali i umetničkog angažmana uopšte. Uspeh je utoliko veći što je međunarodni žiri Adžićeve radove uvrstio u zvaničnu selekciju za izložbu birajući između 660 radova prijavljenih 145 umetnika iz 32 zemlje. Izložba je otvorena 16. oktobra 2019. godine u Beogradu, u Umetničkom paviljonu Cvijeta Zuzorić.

Monografiju možete da kupite u Pkc Akvarijusu po ceni od 1200 dinara.

Pročitajte još:

Mural sa likom Vasilja Adžića: Za sećanje na prijatelja celog grada

Jedno sećanje na Vasilja Adžića: “Dragi, crvenokosi dečak, bistrih očiju, željan umetnosti i života”

NORTH CITY FEST Jazz&Blues: Kolektivna slika – radost zajedničkog stvaranja slikara ’samotnjaka’

 

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *