English

Shqip

Pred sam kraj svake godine sumiramo utiske o staroj i sa nadom i optimizmom gledamo ka novoj godini. U skladu sa tim, za kraj 2020, koju ćemo sigurno pamtiti po mnogo čemu, razgovarali smo sa civilniim aktivistima, muzičarima, novinarima o poverenju i porukama za 2021. Ilda Krama, Mevlude Skuroshi, Marko Zakić, Tringa Sadiku i Ana Marija Ivković – odgovorali su na dva pitanja – kakva je njihova poruka o izgradnji poverenja između zajednica i kakva je njihova opšta poruka na kraju 2020? Čitajte u nastavku.

Vremenom sve razlike izblede

“Kao detetu etnički mešanog braka, u podeljenom gradu – Mitrovici, bilo mi je ‘nametnuto’ još od malih nogu prilagoditi se životu na obe strane Mitrovice, naučiti dva lokalna jezika, živeti, družiti se i sarađivati sa zajednicama različitih nacionalnosti, i veroispovesti. Međutim, vremenom ove razlike izblede i sve se na kraju svodi na ‘dobre i loše ljude’, uz to i bogatiju kulturu, pa čak i češće kompromise. Zbog ove linije razdvojenosti, mnogi su ostali neuključeni u stvaranje bolje budućnosti i izgradnju poverenja koja bi trebalo da bude ključni cilj, i ako mnogima sada deluje apstraktan. Jedna od mojih najvećih želja je da generalno svi oprostimo jedni drugima, oprostimo prošlosti, prestanemo da je oplakujemo i fokusiramo se na bolje sutra!” – poručuje Ilda Krama.

Podseća da na kraju svake godine svi imamo istu, univerzalnu želju – zdravlja, sreće i da godina koja nastupa bude mnogo bolja godina od prethodne.

“Godina 2020. je jedna od onih koja će se priključiti izdvojenim zapisima o istorijski važnim, nažalost tragičnim događajima, ali nas je naučila da razlike među ljudima ne postoje, da na kraju svi završavamo isto, svi težimo za istim stvarima, da samo zajedničkim snagama možemo prebroditi sve što nas zadesi, i da je život kratak. Zato, ovom porukom za kraj godine i početak nove, želim da što više širimo ljubav i da brinemo jedni o drugima, uživamo u onome što imamo, sa onima koje imamo, i zadržimo optimistički duh do kraja,” dodala je ona.

Ne razlikujemo se

„Okruženi smo mnogim ljudima u našoj zajednici, ako bismo ih samo saslušali, učili od njih, podelili sa njima svoju priču, videli svet kroz njihovu perspektivu, tada bismo prirodno stekli veliko poverenje, jer bismo videli da se ne razlikujemo“, objašnjava Tringa Sadiku.

Njena poruka na kraju godine?

„Moja poruka bi bila da ove godine više govorim iz srca, 2020. godina bila je teška i naterala nas je da shvatimo koliko snažno moramo imati nekoga ko je tu za nas.“

Jedni sa drugima, ne jedni pored drugih

“Izgradnja poverenja između zajednica na Kosovu je dugotrajan proces pun izazova. Poverenje se ogleda u poštovanju osnovnih ljudskih prava. Proces pomirenja umnogome zavisi i od političke volje predstavnika institucija. Da bi se postigao veći napredak moramo živeti jedni sa drugima, a ne jedni pored drugih,” poruka je novinara Marka Zakića.

Uz poruku o poverenju, podseća da je godina koju je obeležila pandemija Korona virusa bila je izazovna i nesvakidašnja.

“Pored patnje i gubitka brojnih života usled zaraze, građani su pokazali i saosećajnost prema drugima. S druge strane, pandemija je otkrila mnoge nedostatke u odnosu institucija prema građanima. Verujem da će 2021. biti mnogo bolja, takođe, novovogodišnja čestitka ‘mnogo zdravlja i sreće’ biće najiskrenija do sada,” dodaje.

Budite spremni da prihvatate i rastete

“Izgradnja poverenja među zajednicama je izgradnja poverenja među ljudima, tačnije pokušaji istog. Mislim da je ovo prvi korak; moramo videti dalje od razlika ljudi i socijalnih konstrukcija, moramo shvatiti da komuniciramo/radimo sa ljudima, a ne sa njihovom etničkom pripadnošću, polom ili bilo kojim pojmom koji zahtevaju naši donatori,” kaže koordinatorka kosovskog programa GAIA u Mitrovici, Mevlude Skuroshi.

Drugo, moramo imati poverenja u svoj posao i biti iskreni u vezi s tim, dodaje ona i objašnjava:

„Ako želimo da okupimo ljude, to mora doći iz istinske motivacije, a finansijska korist nije jedna od njih. Svi se moramo obrazovati, čitati, biti kritični, rasčistiti sa nacionalističkim narativima koji su ukorenjeni duboko u većini nas i biti spremni da prihvatamo i rastemo“.

Istina, iskrenost, empatija – tri ključna sastojka

“Verujem da se istinska izgradnja poverenja odvija van vidokgruga očiju javnosti, u svakodnevnim odnosima običnih ljudi. Istina, iskrenost, empatija su tri ključna sastojka,” kaže Ana Marija Ivković, dodajući da je njena poruak za kraj, kako dodaje, teške 2020. godine, u skladu sa onom o poverenju:

“Naučili smo da je dobro zdravlje najvažnije i pokazalo se da možemo da budemo empatični u najtežim trenucima. Bilo bi lepo da ne zaboravimo na empatiju kada se sve ovo završi, kao i na činjenicu da su istinsko bogatstvo – naša porodica, prijatelji i ono što imamo u svojim srcima.”

Tekst je izvorno objavljen na Kosovo Trust Building Platformi. Tekst je za ovu platformu pripremio tim Alternativne.

Preuzimanje teksta dozvoljeno je uz jasno navođenje izvora i linkovanje ka izvornom tekstu ili početnoj stranici platforme.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *