Foto: Danica Mrkić na jednom od svojih nastupa/ privatna arhiva

Danica Mrkić – dvadesetogodišnjakinja sa “stažom” u muzici dužim od 10 godina. Ljubav prema umetnosti preneo joj je “njen čika Pera” (Petar Rakić), kroz učenje na gitari i pevanjem u crkvenom horu “Branislav Nušić”. Poslednje četiri godine bavi se solo pevanjem. Istovremeno se obrazuje i niže nagrade na različitim muzičkim takmičenjima. Kao svoj najveći uspeh izdvaja prvu nagradu na Republičkom takmičenju muzičkih i baletskih škola Srbije (I-2) 2017, a jedan od omiljenih joj je nastup na istom takmičenju održanom ove godine, gde, takođe, ostvaruje uspeh. Beleži šesto mesto po redu na tabeli (I-6) i osvaja prvu nagradu.

“Kao i svaka, ova nagrada mi mnogo znači, jer daje pravi uvid u to koliko sam napredovala, a samim tim i potvrđuje da to dobro radim,” priča Danica za Alternativnu, govoreći o svom nedavnom takmičenju.

Kao solista ponela je brojne nagrade – oko desetak i sve su, ističe, bile prve.

Takmičenje mladih talenata, „Mita Topalovic“ u Pančevu (2015), Revija talenata u Velikom Gradištu (2016), Internacionalni festival Muzičke škole „Petar Stojanović“ u Ubu (2016), Otvoreno takmičenje Muzičke škole „Vatroslav Lisinski“ (2018), Memorial „Dusan Protić“ u Beogradu (2018), Međunarodni muzički festival u Aranđelovcu (2018) – neka su od takmičenja na kojima je Danica osvajala nagrade.

Foto: Danica Mrkić na jednom od nastupa u Kosovskoj Mitrovici/ privatna arhiva

Rođena je u Kosovskoj Mitrovici, a u Beograd odlazi pre pet godina, u potrazi za dodatnim obrazovanjem:

“Došla sam kako bih upisala Srednju muzički školu ‘Josip Slavenski’, na odseku za gitaru, u klasi profesora Slobodana Milivojevića.”

U međuvremenu je, dodaje, u istoj školi upisala i solo pevanje u klasi profesorke Maje Jović.

“Gitaru sam završila prošle godine i upisala Muzikologiju na Fakultetu muzičke umetnosti, takođe u Beogradu. Sada paralelno idem i na fakultet, ali i u drugi razred srednje skole,” objašnjava nam.

Sa muzikom se ‘upoznala’ kao osmogodišnja devojčica, od tada su ‘nerazdvojni prijatelji’.

“Muzika je svakodnevni pratilac mog života,” kaže Danica, te nastavlja:

“Ako nisam na fakultetu, to je onda sviranje, pevanje, ali i slušanje. Šta drugo da kažem nego da se njom bavim više od polovine svog života.”

“Danas ima dosta onoga što se naziva muzikom, a nije, ali smatram da će uvek postojati ljudi koji će znati šta je ono pravo i ceniti to,” dodaje.

U bliskoj budućnosti plan joj je da završi fakultet, ali i da upiše solo pevanje na akademiji, kada za to, kako kaže, dođe vreme.

“To je ono što me ispunjava,” kaže Danica i za kraj razgovora dodaje:

“A želela bih da se, kada zavrsim studiranje, bavim nekim vidom pedagoškog rada, da prenesem drugima ono sto su moji profesori preneli meni.”

Poslušajte i pogledajte nastup Danice Mrkić na Republičkom takmičenju muzičkih i baletskih škola Srbije 2017.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *