SHQ

ENG

Emocija, osećanja, sećanja – njihove su prve misli na reč ’muzika’. Jedna svira klavir, druga gitaru. Jedna je Dragana, a druga Rina. Jedna stvara i umetnički se izražava u Mitrovici, druga u Prištini. Ne govore istim jezikom, ali se razumeju – muzikom. Upoznajte ih.

Dragana Milić je studentkinja master studija na Fakultetu umetnosti u Mitrovici, na odseku za muzičku pedagogiju, Rina Neziri studira na Fakultetu muzičke umetnosti u Prištini, na odseku za gitaru.

Kada su uplovile u svet muzike?

„Muzikom sam okružena od svog detinjstva. Deka je počeo da me podučava sviranju na sintisajzeru kada sam imala svega četiri godine. Muzičku školu upisujem sa devet godina i mogu da kažem da sam tada zasigurno krenula stopama muzike,“ kaže dvadesetčetvorogodišnja Dragana, koja osim što svira klavir, diriguje i crkvenom horu Branislav Nušic, kao zamenik maestra Petra Rakića, komponuje i nastupa kao jedan od glavnih vokala u dva muzička sastava.

„Muzikom sam počela da se bavim kao trinaestogodišnjakinja, kada sam počela da pohađam časove gitare u Uroševcu. Kasnije upisujem i srednju muzičku školu, takođe u Uroševcu,“ odgovara dvadesetogodišnja Rina.

Sada, u svojim dvadesetim, suvereno koračaju svetom muzike, koji im je i utočište od ustaljene svakodnevnice. Šta muzika budi u njima?

„Svaki odsvirani ili otpevani ton u svakome od nas stvara neki osecaj. Smatram da se čovek bez emocija i ne može nazvati čovekom, pa nas zapravo muzika čini ljudima kakvi jesmo,“ govori Dragana.

Rina, sa druge strane, dodaje:

„Muzika me je uvek vraćala u dobre uspomene, kao i u one loše. Muzika je jedina stvar koja me tera da idem napred i da bolje upoznam sebe.“

Osim muzičkog obrazovanja, šta čini dobrog muzičara, pitamo naše sagovornice.

„Smatram da svaki dobar muzičar mora da poseduje onaj X faktor, dar od Boga, univerzuma ili neke više sile, ali ono što je presudno je svakako posvećenost, rad i disciplina,“ ističe Dragana.

„Da biste bili dobar muzičar, pre svega, morate voleti muziku, imati volju i strpljenje za svakodnevni rad i jednostavno uživati u onom što vam muzika može doneti,“ stav je Rine.

A mogu li dobri muzičari i muzika doprineti međusobnom razumevanju i spajanju pojedinaca i zajednica?

I Dragana i Rina dele isto mišljenje – da!

„Verujem da muzika može da spaja i svetove! Ona govori na svakom jeziku, čak i bez ijedne reči,“ ističe Dragana.

„Muzika igra veliku ulogu kada su ljudi potrebni jedni drugima. Muzika nas sve ujedinjuje,“ veruje Rina.

Naše mlade sagovornice pripadaju mlađim generacijama koje stvaraju na Kosovu i koje bi trebalo da ruše mostove i doprinesu izgradnji poverenja.

Šta je za njih poverenje?

„Bezuslovna ljubav bez koje nijedan odnos među ljudima ne može da uspe,“ navodi Dragana.

„Poverenje je za mene osećaj ljubavi, stabilnosti, brige za nekoga ili nešto,“ zaključuje Rina.

Tekst je izvorno objavljen na Kosovo Trust Building Platformi. Tekst je za ovu platformu pripremio tim Alternativne.

Preuzimanje teksta dozvoljeno je uz jasno navođenje izvora i linkovanje ka izvornom tekstu ili početnoj stranici platforme.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *