Emocione, ndjenja, kujtime – mendimet e tyre të para janë kur bie fjala për ‘muzikë’. Njëra luan në piano dhe tjetr kitarë. Njëra është Dragana dhe tjetra është Rina. Njëra krijon dhe shprehet artistikisht në Mitrovicë, tjetra në Prishtinë. Ato nuk flasin të njëjtën gjuhë, por e kuptojnë njëra-tjetrën – përmes muzikës. Njihuni me ato.

Dragana Milić është studente e masterit në Fakultetin e Arteve në Mitrovicë, në Departamentin e Pedagogjisë së Muzikës, Rina Neziri studion në Fakultetin e Muzikës në Prishtinë, në Departamentin e Kitarës.

Kur kanë hyrë ato në botën e muzikës? 

“Unë kam qenë e rrethuar me muzikë që nga fëmijëria ime. Se ajo filloi të më mësonte të luaja sintetizuesin kur isha vetëm katër vjeç. Unë u regjistrova në shkollën e muzikës në moshën nëntë vjeç dhe mund të them se sigurisht që ndoqa gjurmët e muzikës”, thotë 24-vjeçarja Dragana, e cila përveç se luan në piano, drejton edhekorin e kishës Branislav Nusic, si zëvendës maestro e Petar Rakic, kompozon dhe interpreton si një nga vokalet kryesore në kuadër të dy ansambleve muzikore.

“Unë fillova të luaj muzikë si një trembëdhjetë vjeçare, kur fillova të marr pjesë në klasat e kitarës në Ferizaj. Më vonë, u regjistrova në shkollën e mesme të muzikës, gjithashtu në Ferizaj” – përgjigjet Rina 20-vjeçare.

Tani, në të njëzetat, ato fuqishë. po hyjnë në botën e muzikës, e cila është streha e tyre nga jeta e përditshme. Çfarë evokon muzika në to?

“Çdo ton i luajtur ose i kënduar tek secili prej nesh krijon një ndjenjë. Unë mendoj se një person pa emocione nuk mund të quhet person, kështu që në fakt muzika na bën ne njerëz siç jemi,” thotë Dragana.

Nga ana tjetër, Rina shton:

“Muzika gjithmonë më kthen në kujtimet e mira, si dhe në ato të këqija. Muzika është e vetmja gjë që më bën të shkoj përpara dhe të njoh veten më mirë.”

Përveç edukimit muzikor, çfarë e bën një muzikant të mirë, ne i pyesim bashkëbisedueset tona.

“Unë besoj se çdo muzikant i mirë duhet të ketë atë faktor X, një dhuratë nga Zoti, universi ose ndonjë fuqi më e lartë, por ajo që është thelbësore është sigurisht përkushtimi, puna dhe disiplina,” thekson Dragana.

“Për të qenë një muzikant i mirë, së pari, duhet ta duash muzikën, të kesh vullnet dhe durim për punën e përditshme dhe thjesht të shijosh atë që mund të të sjellë muzika”, tha Rina.

Dhe a mundet që muzikantët dhe muzika e mirë në përgjithësi të kontribuojnë në mirëkuptimin e ndërsjellë dhe lidhjen e individëve dhe komuniteteve?

Të dyja Dragana dhe Rina ndajnë të njëjtin mendim – po!

“Unë besoj se muzika mund të lidhë edhe botët! Ajo flet çdo gjuhë, edhe pa e thënë asnjë fjalë të vetme”, tregon Dragana.

“Muzika luan një rol të madh kur njerëzit kanë nevojë për njëri-tjetrin. Muzika na bashkon të gjithëve”, beson Rina.

Bashkëbisedueset tona të reja u përkasin brezave të rinj që po krijojnë në Kosovë dhe të cilët duhet të shembin urat dhe të kontribuojnë në ndërtimin e besimit.

Çfarë është besimi për to?

“Dashuri e pakushtëzuar pa të cilën asnjë marrëdhënie mes njerëzve nuk mund të ketë sukses”, thotë Dragana.

“Për mua, besimi është një ndjenjë dashurie, stabiliteti, kujdesi për dikujt ose diçkaje,” përfundon Rina.

Përdorimi i tekstit lejohet me një tregues të qartë të burimit dhe lidhjen me burimin e tekstit ose faqen kryesore të platformës.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *