U rubrici “Književnost sa Kosova” svake nedelje objavljujemo poeziju, prozu, eseje, kritiku autora sa Kosova i Metohije, koji su dali trajniji doprinos književnoj umetnosti u protekle dve decenije 21. veka. Odabir priloga za ovu rubriku vrši pisac i književni kritičar Aleksandar Dunđerin koji sastavlja i propratne beleške o autorima. Danas čitajte tri pesme Žarka Milenkovića koje su deo njegove zbirke čija će promocija da bude održana u petak na Sajmu knjiga u Beogradu.

***

Model za živu prirodu

To više nisu obične
stvari
Noću ožive
Sto nije sto
Stolica nije stolica
Krevet nije krevet
Pero se pretvara u koplje
Mastilo u otrov
Pesma u smrt

Poznati stranci

Oni su tu
ko biblijska najezda
skakavaca
Svuda ih ima
Pred vratima
Na ulici
u polju
u kući
U ogledalu
Živimo njihove živote
Njihovim plućima dišemo
Njihovim mozgom mislimo
Našim rukama Zlo činimo

Dosadno popodne

U prozoru svetlo i tama
igraju se zavođenja
Na krevetu nago žensko telo
spava s crvenim cvetom među nogama
s koga se kap rose kao kap krvi
sliva na usnula bedra

Na podu akvarel
od razbacanih flaša
slomljene vaze i iskorišćenog kondoma
Savršen model mrtve prirode
Ovo ovde sa pogledom ludaka sam ja
Vrištao bih ali u grlu pauk
plete svoju mrežu
u kojoj se muve kao pčele roje

***

Beleška o autoru


Muško pismo verovatno nije najbolje što je Žarko Milenković napisao, ali je zahvaljujući ovom ciklusu, objavljenom u Sarajevskim sveskama 2015. godine, postao prvi, i za sada jedini srpski književnik sa Kosova i Metohije u 21. veku koji je svojom poezijom skrenuo pažnju književne javnosti izvan Srbije. Uvodeći u književnost pojam „muško pismo“, kao ironičnu korelaciju neprikosnovenom „ženskom pismu“, dominantnom umetničkom izrazu
feminističke ideologije, Milenković je izazvao gnev dela književne javnosti u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, a članica Hrvatskog društva pisaca Antonela Marušić optužila ga je da afirmiše šovinizam, seksizam i mizoginiju.

Poezija Žarka Milenkovića je, međutim, daleko od toga. Formalne i stilske odlike njegovih stihova, eliptičnost izraza, jezgrovitost, ogoljena leksika, tehnika asocijativne apstrakcije, punoća značenja belina između redova, pretapanje poezije i antipoezije, poezije i proze, „gorki patriotizam“, izraziti pesimizam, nesvakidašnja ironija i sarkazam, predstavljaju iskorak u regionalnim okvirima. O tome svedoči ne samo prva zbirka pesama Kenotaf (2011), već, mnogo više, znatno zrelija, najnovija Milenkovićeva knjiga Krhotine leta, upravo objavljena u najprestižnoj pesničkoj ediciji u Srbiji (Povelja, Kraljevo), iz koje su i stihovi koje objavljujemo ovom prilikom. U Letu se oseća, i dalje, uticaj Dragomira Kostića, ali i Slobodana Jovića, budući da i Žarkovi stihovi tvore jednu celovitu, veliku naraciju o predapokaliptičnom užasu savremenog doba, prožetu horor i oniričkom fantastikom, koju, ipak, nadjačava realan život i priroda, male stvari, pojave, događaji i doživljaji, više neobični nego oneobičeni, jasnim, sažetim, a ubedljivim pesničkim slikama, metaforama.

Žarko Milenković je, osim toga, objavio veliki broj studija, eseja, kritika, prikaza u naučnim zbornicima i umetničkoj periodici, te priredio više zbornika i knjiga. Završio je studije srpske književnosti i jezika na Filozofskom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici, a doktorsku disertaciju priprema da odbrani na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.

Rođen je 1988. godine u Preocu kod Prištine, gde i danas živi. Radi kao urednik književnog programa u Domu kulture Gračanica. Slovi za najperspektivnijeg srpskog proučavaoca književnosti na Kosovu i Metohiji.

***

Sve navedene knjige možete kupiti ili pozajmiti za čitanje u bilbioteci Privatnog kulturnog centra Akvarijus (Strahinjića Bana 4, Kosovska Mitrovica).

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *