Moć etnografije: Dokumentovanje tradicionalnih i savremenih kulturnih praksi među različitim zajednicama na Kosovu

SHQ

ENG

Kosovo ima raznoliku i bogatu kulturu, tradiciju i običaje. Različite zajednice, jezici, folklor, tradicionalna odeća … Samo jedan deo ove raznolikosti su kulinarske prakse. Domaći hleb, pravljenje sira, ispijanje čaja, pravljenje rakije – sve poznato, često upražnjavano i sigurno nešto što bi trebalo da se zamapti.

Očuvanje tradicionalnih kulturnih praksi i podizanje svesti o vrednosti multikulturalnog društva sa različitim praksama su od ogromnog značaja za svako društvo. Istovremeno, ovo bogatstvo se može istražiti na razne načine.

U srcu projekta “Kosovo calling Ethnography” leži impuls za otkrivanje i očuvanje, uz etnografski takt i umetnost, bogatog opusa kulturnih praksi koje su gajili i prenosili generacijama pripadnici svih zajednica na Kosovu.

Projekat u saradnji sprovode, bivši studenti programa razmene američke ambasade na Kosovu, Arbër Jashari i Milica Jakovljević, a finansiran je od strane Kosovske organizacije bivših studenata Sjedinjenih Država (KUSA) kroz program Small Grant Alumni. 

„Veoma često, usredsređujući se na posebne događaje ili prakse, gubimo iz vida svakodnevne aktivnosti koje su svojstvene našem životu i daju smisao našim odnosima kao ljudima. Na primer, možete li da zamislite koliko bi život bio drugačiji bez komšijske pekare? Ili koliko bi sve bilo siromašnije bez proizvoda velikih zanatlija? Osećam da mnogi mladi ljudi danas, provodeći toliko vremena u ograničenom virtuelnom prostoru, ne prepoznaju važnost ovih svakodnevnih praksi “- objašnjava Arbër Jashari, jedan od realizatora projekta.

„Hrana na našim stolovima: Dokumentovanje kulinarskih praksi na Kosovu“ – bila je tema 10 multimedijalnih priča koje su sastavljali učesnici projekta i koje će biti objavljene kao jedan od proizvoda projekta.

Učesnici su bili iz različitih zajednica. Održane su tri radionice za 20 učesnika univerzitetskih studenata iz različitih akademskih oblasti – humanističkih, umetničkih i društvenih nauka. Radionice su uključivale jednodnevne sesije o tehnikama kreativnog dokumentovanja u etnografiji, kroz fotografiju, video i audio format.

Učesnici su ocenili da je obuka bila vrlo produktivna, jer su imali priliku da prisustvuju predavanjima elitnih profesionalaca u oblastima etnografije, fotografije i audio zapisa.

„Priče koje su izradili studenti uključuju prakse iz zajednica širom Kosova; u nekim slučajevima pokazuju kako te prakse dele različite zajednice“, dodaje Jashari.

Drugi deo aktivnosti bio je rad na terenu u dvoje i verovatno najzanimljiviji deo projekta.

Učesnicima je ponuđeno finansiranje i mentorstvo za sprovođenje temeljnog istraživanja i terenskog rada za njihove teme. Oni su bili na terenu u različitim oblastima Kosova, od Đeneral Jankovića na jugu do Zubinog Potoka na severu.

„Studenti su sprovodili terenski rad među različitim etničkim zajednicama, uključujući slučaj učesnika kosovskih Albanaca koji su dokumentovalo praksu pravljenja sira u porodici kosovskih Srba u Novom Brdu“, objašnjava Jashari.

Sve multimedijalne priče biće objavljene na multimedijalnoj veb stranici uz plan za održavanje izložbe kada se ublaže mere protiv COVID-19.

“Multimedijalna veb lokacija Kosovo Calling ima za cilj da posluži kao mali prozor koji prikazuje kulturnu raznolikost Kosova. Cilj nam je da u narednim godinama nastavimo sa istraživanjem drugih tema, kroz raznoliku i holističku perspektivu. Veb lokacija će biti na adresi kosovocalling.org” – navodi naš sagovornik.

Jedan deo dokumentovanja odnosiće se na proizvodnju vina dvoje učesnika koji su izvodili terenski rad u Suvoj Reci i radili na dokumentovanju procesa proizvodnje vina u gradskoj fabrici:

„Proveli smo raznolike dane na terenu, a zatim još mnogo dana uređujući fotografije, video zapise i audio koji smo tamo snimali. Tokom terenskog rada mnogo je stvari proizašlo koje nismo očekivali, iako smo mislili da dobro poznajemo svoj grad… Ovo iskustvo nas je još više naučilo o vinu u našem gradu”.

Tekst je izvorno objavljen na Kosovo Trust Building Platformi. Tekst je za ovu platformu pripremio tim Alternativne.

Preuzimanje teksta dozvoljeno je uz jasno navođenje izvora i linkovanje ka izvornom tekstu ili početnoj stranici platforme.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *