Foto: Ilija Obradović na violini /Screenshot RTK2

Trinaestogodišnji violinista Ilija Obradović poreklom sa Kosova i Metohije, tačnije iz Kosova Polja, godinama živi u Londonu. Iza sebe ima nekoliko solističkih nastupa i više od, po rečima njegovog oca Nenada Obradovića, 40-50 nastupa sa simfonijskim orkestrom. Želja mu je da jednog dana bude solo violinista. O muzičkom umeću, omiljenom muzičkom instrumentu i planovima, Ilija, zajedno sa svojim ocem, govorio je iz Londona za Jutarnji program Radio Televizije Kosova na srpskom jeziku.

U svet muzičkih instrumenata uplovio je u ranom detinjstvu. Dve godine je svirao klavir, a potom je, pridruživši se jednom simfonijskom lokalnom orkestru, sasvim slučajno, odlučio da svira violinu.

Prvo je hteo da počne da svira čelo, ali je, ipak, odlučio da bude violinista.

Da li je teško svirati violinu?

„Violina je jedan od najtežih instrumenata za sviranje. Zahteva preciznost i koncentraciju koja dolazi sa godinama. Tako da dâ , jeste,“ odgovara mladi violinista za program RTK2.

Njegov otac dodaje da postaje takozvane polunote koje su teške za sviranje, ali:

„Ilija je mnogo uključen u sviranje, što sa školom, što van škole, tako da je njemu postalo to ne tako teško.“

Omiljena kompozicija mu je Čardaš (Czardas) Italijanskog kompozitora Vitoria Montija (Vittorio Monti).

„Ovo delo volim jer je jako emotivno. Na početku, delo ima spor, moćan start, a kasnije je poprilično energično i živopisno i to je ono što mi se sviđa,“ kaže ovaj učenik treće godine srednje škole.

Njegov otac za istu televiziju ističe da Ilija mnogo radi na ovoj kompoziciji, te da se nada će uskoro moći i da je izvodi.

Ilija je u poslednjih pet godina nastupao sa simfonijskim okrestrom više desetina puta. Sam dodaje i da je mnogo toga naučio za taj vremenski period.

„U školi je za nepune dve godine prošao nekih četiri-pet nivoa, što je stvarno fantastično. Tako da, eto to može da bude neki njegov trenutni uspeh. Videćemo šta će biti kasnije,“ navodi njegov otac Nenad.

Želja ovog dečaka je da postane solo violinista i, kako kaže, posvećen je tome da nauči o violini što je više moguće. Ipak, iako mlad, svestan je jedne činjenice:

„Imam još puno toga da naučim.“

Pogledajte gostovanje Ilije i Nenada Obradovića u Jutranjem programu RTK2:

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *