Prodajna izložba humanitarnog karaktera održana je danas u Kosovskoj Mitrovici. Sav prihod od prodaje namenjen je deci sa smetnjama u razvoju – članovima Udruženja „Podrži me“. Ovu humanitarnu akciju inicirale su i organizovale četiri učenice Medicinske škole. Okupljene u tim „Štrumpfovi“, one su prodajne radove izrađivale, upravo, zajedno sa decom sa smetnjama u razvoju na četiri kreativne radionice koje su prethodno, takođe, organizovale.

Pored prodaje radova, građanima je danas deljen promo materijal uz poruku o važnosti poštovanja prava dece sa smetnjama u razvoju.

„Današnji dan (prim. red, Dan žena) izabrale smo namerno. Kao što se žene bore za svoja prava u društvu, tako se i ova deca (prim.red, sa smetnjama u razvoju) svakodnevno bore za svoja prava i status u društvu,“ kaže u kratkoj izjavi za medije osamnaestogodišnja Irena Rakić.

Pored Irene, tim Štrumpfova čine i Anđelija Dimkić, Marija Slavković i Sara Vrzić. Svoju ideju zagovaranja i promocije prava dece sa smetnjama u razvoju, te podizanja svesti o važnosti njihovog prihvatanja od strane društva – ove srednjoškolke realizovale su u okviru Podium programa – programa namenjenog mladima, koji realizuje organizacija Asocijacija za mir Kosovo (AFPK) i Kancelarija UNICEF-a u Mitrovici.

A kako su se odlučile da se bave baš ovim pitanjem?

„Uvidele smo da je to veliki problem u društvu. Naravno, moram da kažem da ja imam sestru sa smetnjama u razvoju i da sam uvek bila uključena u sve što se dešava, tako da je moja želja oduvek bila da se bavim humanitarnim radom i da pomažem deci sa smetnjama u razvoju,“ ističe Irena.

Primer mladima

Predsednica Udruženja „Podrži me“, Ivana Rakić, govoreći o akciji srednjoškolki, kaže:

“Mogu da kažem da mi je drago da su devojke krenule da pomažu ovoj, najugroženijoj populaciji, a to su deca sa poteškoćama u razvoju. Nadam se da će ovakvih akcija biti i u budućnosti.”

“Bilo bi lepo da one služe kao primer mladima da se i oni uključe i da, pre svega, pomognu onima kojima je pomoć preko potrebna”, poručuje, takođe.

Slogan koji je pratio današnju uličnu akciju, kao i sve prethodne aktivnosti koje su realizovale mlade Mitrovčanke, glasi “Dozvoli mi, pokazaću ti!”.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *