Glumac iz Kosovske Mitrovice, Branislav Stanković, zaigraće u eksperimentalnom teatar klubu “La MaMa” na Brodveju, u Njujorku. Glumiće jednu od glavnih uloga u predstavi “Trojanske žene” (Troyan Women), nastale na motivima Euripidove tragedije.

Trebalo bi da odputuje danas, a tokom novembra i decembra imaće ukupno 20 premijera.

“Trojanske žene” – predstava je stara više od 2.500 godina. Teme koje prožimaju predstavu su – rat, raseljavanje, nasilje nad ženama i decom, genocid – što su teme “i dalje relevantne širom sveta”. Cilj projekta “Trojanske žene” jeste povezivanje sa zajednicama, odnosno glumcima, muzičara, dizajnerima – kod kojih postoji nedavna istorija sukoba, a u svrhu korišćenja pozorišta kao sredstva za rešavanje savremenih problema.

“La MaMa” je eksperimentalni teatar klub koji “slavi radove koji pomeraju granice jezika i kulture pokazujući vrhunske talente širom sveta”. Osnovan je 1961, i slovi za “živo i vitalno” središte za umetnike i pozorište, u kojem se često istovremeno igra više predstava. Do sada je “La MaMa” podržao više od 15.000 umetnika i 5.000 producenata.

O Branislavu Stankoviću

Rođen je u Kosovskoj Mitrovici 1989. Predstavom “Zoološka priča” u Zvezdara teatru diplomirao je na Fakultetu umetnosti u Kosovskoj Mitrovici, u klasi reditelja Jovice Pavića. Igrao je u predstavi “Žica” režisera Gorana Šušljika, kao i “Šuma” Miloša Cvetkovića. Igrao je u filmu “Sporazum” Peđe Radonjića, kao i u filmu “Govorna mana” Gorana Markovića. Ima status slobodnog umetnika. Dugogodišnji je profesor u školici glume u Leposaviću i Kosovskoj Mitrovici. Režirao je predstavu “Sine”, “Ožalošćena porodica”, “Kontrolni”. Pored glume, bavi se i muzikom. Živi i stvara u Kosovskoj Mitrovici.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *