Mitrovica: Ne nazire se rešenje višegodišnjeg problema napuštenih pasa

Više od 200 pasa ubijeno je u masovnom trovanju u severnom delu Mitrovice, koje je počelo početkom marta ove godine.

Odnedavno se trovanje nastavilo, ali i nova praksa – nestanak napuštenih pasa.

„Aktivirali su se u međuvremenu. Možda nisu ni bili tu, a mi smo se ponadali da je to stalo ili da je nekom proradila savest, ali nije to slučaj“, kaže Dajana Gočmanac iz Udruženja za zaštitu životinja “Šapa”.

Iz Udruženja “Šapa” upozoravaju i da se na neadekvatan način uklanjaju tela pasa što je opasno po građane, jer se životinje truju smrtonosnim insekticidom.

Telo psa koji je među poslednjima otrovan, bilo je na javnoj površini gotovo dva dana – upozorava Gočmanac.

„Instance koje treba da brinu o tome, moraju da upute te ljude koji sklanjaju otrovane životinje da to nije po zakonu o odlaganju takvog otpada, ružno rečeno… Niti su oni zaštićeni, niti onaj prostor gde je pas povraćao i ispustio dušu.“

Gočmanac naglašava i da građani nemaju korist od ovakvog pokušaja rešavanja problema pasa lutalica.

„Od ovog trovanja koje je počelo 4. marta – jedinu korist su imali Opština i Privremeni opštinski organ, jer nisu isplaćivali više te odštete. Otrovani su psi, ali problem nije rešen, to se tako ne rešava.“

U Privremenom organu Opštine Kosovska Mitrovica ističu da se redovno isplaćuje odšteta svima onima koji se jave nakon ujeda napuštenih pasa. Podvukli su i da će se potruditi da što pre reše problem pasa lutalica u skladu sa svojim mogućnostima.

„Skupština je dala jednokratnu pomoć Udruženju ‘Šapa’, postoji i Agencija za veterinu koja pomaže. Nažalost, zbog velikih tema mi plaćamo danak… Postoji ideja da se napravi azil u ovoj regiji, a postoji i nacionalna strategija podržana od strane Evropske unije. Dok se problem ne reši, imamo 200 bića koje ne možemo da vratimo u život i to pada na naš teret“, kaže zamenik predsedavajućeg SO Severna Mitrovica, Skender Sadiku.

Gočmanac je kritična i prema Kosovskoj policiji, jer se sada, kako navodi, događa da se psi dovoze u severni deo Mitrovice.

„Zato je grad pun takvih pasa – odbačenih“, dodaje Gočmanac.

U Kosovskoj policiji su potvrdili da je u vezi sa masovnim trovanjem priveden osumnjičeni, koji je pušten na slobodu, ali da istraga i dalje traje. Što se tiče dopremanja pasa u severni deo grada, policija nema takve informacije.

Ovaj sadržaj je proizveden uz podršku programa #SustainMedia, koji sufinansiraju Evropska unija i Vlada Nemačke, a sprovode GIZ, DW Akademija i Internews.

Sadržaj je isključiva odgovornost Kontakt Plus radija i Alternativne i ne odražava nužno stavove Evropske unije ili nemačke vlade.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *