Foto: Kontakt Plus

Multietnička pijaca mešovite robe, ponovo je juče, u neposrednoj blizini glavnog ibarskog mosta u Mitrovici, privukla brojne građane i izlagače iz različitih etničkih zajednica.

Organizovana kao deo projekta „Pomirenje i transformacija konflikta“, koji podržava USAID na Kosovu, ova manifestacija ima za cilj promovisanje zajedničkog ekonomskog razvoja i multietničkog povezivanja na lokalnom nivou.

Na pijaci su se našli ručno rađeni proizvodi i domaći prehrambeni proizvodi, a izlagači su bili žene iz raličitih zajednica – srpske, albanske, bošnjačke, turske…

Na štandovima se našlo mnogo toga vredno pažnje – od ručno pravljenog nakita, preko odevnih predmeta, drvenih igračaka za decu, domaćih prehrambenih proizvoda, zimnice, melema, biljnih preparata, do raznovrsnog sezonskog cveća.

Žene su, kako ističe Nemanja Nestorović iz NVO Community Building Mitrovica, ključni akteri ove manifestacije, što samo govori o značaju njihove uloge u lokalnoj zajednici.

„Okupili smo 20 učesnika, mahom učesnica – žene su te koje su pragmatičnije i praktičnije, što se tiče organizacije bilo kakve akcije na lokalnom nivou. Cilj nam je da se ova pijaca pretvori u aktivnost koja će se redovno održavati svake godine“, kaže Nestorović.

Ova manifestacija se već po treći put organizuje i to u neporednoj blizini glavnog mosta na Ibru.

„Namerno smo odabrali ovu lokaciju u blizini mitrovičkog mosta jer, nažalost, u Mitrovici i šire, ovaj grad nosi određenu stigmu i nije mesto sastajanja ljudi, nego razdvajanja. Baš zato mi hoćemo da tu njegovu sliku, koju ima, demistifikujemo i da ga prikažemo onakvim kakav on zaista jeste“, dodaje Nestorović.

Žene koje su izlagale na ovoj pijaci, izrazile su zadovoljstvo zbog prilike da prikažu svoje proizvode i uspostave kontakte sa potencijalnim kupcima.

Jedna od njih je Damira Badahir, iz severnog dela Mitrovice, koja prodaje igračke za decu od drveta, a koje pravi njen suprug.

Na ideju za pokretanje ovog biznisa, došli su pre par meseci, a inspirisao ih je njihov dvogodišnji sin.

Za proizvodnju igračaka od tvrdog materijala, odnosno drveta, odlučili su se jer su to, kako kaže, bezbedne igračke, ekološki prihvatljive i traju gotovo ceo život. Iako su na samom početku razvoja svog posla, Damira kaže da su veoma zadovoljni prodajom.

A da je interesovanje za ovim proizvodima veliko, dokazuje i posećenost njihovog štanda upravo na multietničkoj pijaci mešovite robe.

„Lepo je sve ovo organizovano i lepo je da se na jednom mestu skupe ljudi koji se bave ručnim radom, koji imaju svoje male biznise. Ova pijaca će nam sigurno pomoći, zato što smo mi na samom početku, a ovo je lepo, jer kupci dolaze iz južnog i iz severnog dela grada, tako da mislim da će biti produktivno“, uverena je Damira.

Guljšen Lapaštica dolazi iz južnog dela grada. Ona izrađuje nakit i heklane stvari.

„Mnogo sam srećna što sam ovde, na ovom događaju. Bavim se ručnim radom, bižuterijom i heklanjem. Heklam sve: ćebad za decu, za odrasle, za spavaće sobe, za krevete, razne vrste. Došla sam ovde da prikažemo i prodamo naše ručne radove“, ističe Guljšen.

Njeni proizvodi se sezonski prodaju. Leti – bižuterija i letnje torbe, a zimi zimske stvari – šalovi i rukavice. Ipak, prema njenim rečima, samo od ovog posla ne može da se živi, ali je značajan kao dodatni izvor prihoda.

Za svoje radove, kaže da ima zainteresovanih, ističući značaj ove manifestacije.

„Svrha pijace je dobra – u pravo vreme, na pravom mestu, pravi ljudi. Ova pijaca može mnogo da mi pomogne za ubuduće, jer je to i reklama. Ceo grad dođe, poseti nas. Imaju informaciju da smo danas ovde. Većinu mojih klijenata sam stekla putem reklame ‘od usta do usta’ i preko socijalnih mreža. Ova pijaca je podrška za dalje“, veruje Guljšen.

Osobe sa invaliditetom, okupljene u organizaciji „Zajedno“, takođe su našle svoje mesto na štandu ove pijace.

Iako su aktivne u proizvodnji nakita i svoje ručne radove prodaju i u svojoj organizaciji, uvek nađu vremena da se odazovu ovakvim akcijama.

„Učestvujemo uvek kad CBM, ali i bilo koja druga organizacija organizuje ovakve događaje. Volimo da dođemo, da prikažemo ono što mi radimo, ali da vidimo i ono što druge žene rade. Nije toliko bitna prodaja, koliko je bitno da se povežemo i upoznajemo sa drugim ženama“, kaže Merita Voca ispred organizacije „Zajedno“, iz Južne Mitrovice.

Ljiljana Dražević, predstavnica NVO „Inspiracija“ iz severnog dela grada na Ibru, poznata je po neobičnim, unikatnim, tkanim ručnim radovima.

Međutim, kako kaže to nije „klasično, starinsko tkanje“, već spoj mode i umetnosti protkan ljubavlju prema ovom zanatu.

Pored izrade šalova, ponča, asura, najviše voli da radi prostirke od recikliranih kesa, koje su naišle na lep prijem i kod vojnika KFOR-a, stacioniranih na mostu.

Ljiljani su se juče pridružile još dve koleginice, koje prodaju svoje proizvode.

„Gordana Vlajić, Verica Zubac i ja smo ovde da prikažemo šta sve radimo i šta proizvodimo. Do sada smo sve tri imale kupce, a to je i jedan od ciljeva ovakvog skupa. Družimo se sa svima koji su iz istog razloga ovde.“

Mišljenja je da slične događaje treba organizovati češće.

„Na taj način postajemo vidljivi. Ovo je jedan vid reklame i jedan vid saradnje koji tek treba da zaživi. Ovo su neki prvi koraci za koje se nadamo da će biti bolji i veći“, poručuje Ljiljana.

Čini se da je cilj ove manifestacije postignut, bar prema rečima njenih učesnika.

Osim predstavljanja i prodaje proizvoda, ova pijaca je poslužila i kao platforma za multietničko umrežavanje i povezivanje.

Učesnici i organizatori izražavaju nadu da će ova pijaca postati redovna godišnja manifestacija koja će doprineti boljem razumevanju i povezivanju različitih zajednica u Mitrovici.

Na kraju, ova manifestacija može poslužiti kao primer kako zajednice mogu udruženo raditi na izgradnji međuetničkog poverenja i saradnje.

Inače, u okviru istog projekta, CBM je sa partnerima, pre dve godine organizovao i Festival kafe. Međutim, zbog narušene političko-bezbednosne situacije prošle godine, ova manifestacija je otkazana. Ipak, organizatori izražavaju optimizam i očekuju da će ove godine biti u mogućnosti da Festival kafe ponovo ožive na istom mestu – glavnom ibarskom mostu.

Ovaj sadržaj je proizveden uz podršku programa #SustainMedia, koji sufinansiraju Evropska unija i Vlada Nemačke, a sprovode GIZ, DW Akademija i Internews.

Sadržaj je isključiva odgovornost Kontakt Plus radija i Alternativne i ne odražava nužno stavove Evropske unije ili nemačke vlade.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *