Izložba slika „Unutrašnji pejzaž“, autora Zorana Aleksića Kokija, biće otvorena sutra u Galeriji Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici.

„Zoran Aleksić Кoki je jedan od istraživača mogućnosti koji će na prvi pogled jednostavnu komunikaciju -slika ili slikovno – komplikovati. Početak je negde u ekspresionizmu, ali sledom logike, stiže do kolaža simbolizma, nadrealizma i različitih smerova konceptualizma. On posmatra svet kroz psihološku prizmu. Ne trudi se da bude dopadljiv, a radovi su mu veoma lični, emotivni, proživljeni,“ iznosi Radmila Vlatković u svom tekstu povodom izložbe, te dodaje:

„Autor polazi od običnog. Zauzet je igrom svetlosti i boje i u neobičnim uglovima pronalazi svoj „pogled” na svet. Postupak kojim se služi iziskuje znatno tehničko znanje, opremljenost i strpljenje. Snagu volje da ide do kraja, da umnožava varijante prepuštajući tek nepoznatom nahođenju da odluči šta će biti izloženo. Ali i tako, stiže do likovno artikulisanog artefakta, do činjenice koja se lako prihvata jer u sebi ima dovoljno umetničkog da bi ostala tek običnom zabeleškom.”

Otvaranje izložbe zakazano je za 20 časova.

O autoru

Zoran Aleksić rođen je 1966. godine u Pirotu. Diplomirao na je Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, odsek slikarstvo, gde je i magistrirao. Član je ULUS-a od 1993.

Imao  je preko 20 samostalnih izložbi od kojih su najznačajnije održane u galerijskim prostorima – Galerija SULUJ, Beograd; Galerija 73, Beograd; Galerie de l’Angle, Pariz; Galerija Narodnog muzeja, Vranje; Galerija Čedomir Кrstić, Pirot; Salon 77, Niš; Galerija 96, Prijedor.

Neka od njegovih umetničkih dela su deo muzejskih zbirki u Srbiji, ali i u inostranstvu. Učestvovao je na brojnim grupnim izložbama i likovnim kolonijama u zemlji i inostranstvu od 1984. godine.

Trenutno je direktor osnovne škole „Dr Dragan Hercog” u Beogradu.

Objavio je zbirku priča „Cirkus Alimpija” (2005) i roman „Dan kad je umro Sid” (2019) i autor je performansa „Običan dan u životu praslikara” i „Obrnute meditacije”.

Osnivač je muzičko-umetničke grupe „Shook Stampedo“ (1992–2013). Svira tenor saksofon i razne primitivne svirale u eksperimentalnoj džez muzičkoj grupi „Institut“.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *