Mia_jewelry_accessories, Kristal nakit MIA – iza ovih stranica na Instagramu i Facebook-u ‘krije’ se kreativni kutak dvadesetšestogodišnje Marije Milenković. Apsolventkinja Medicinskog fakulteta, sa izrazitim darom za izradu nakita. Za dobar i kvalitetan komad nakita, ključni su dobra ideja i kreativna crta, ističe Marija. Njoj to, svakako, ne manjka.

Na listi prioriteta joj je, po sopstvenom priznanju, fakultet, a na izradu nakita gleda kao na hobi. Ipak, u opusu njenog stvaralaštva ponuda je široka.

“Izrađujem minđuše uglavnom, ali i ogrlice, prstenje, narukvice, tiare, šnalice koje su trenutno jako popularne, diademe, broševe… Uglavnom pokušavam da napravim nešto za svačiji ukus i stil, od, na primer, prenaglašenih minđusa do jednostavnih narukvica,” objašnjava Marija.

Bitno joj je, kaže, da nakit bude vredan i trajan, stoga je i pažljiva u odabiru materijala.

“Kombinujem poludrago kamenje, kristale sa swarovski efektom, platnene kožice, hromirane podloge ili lančiće,” ističe dalje devojka koja je iz mesta Preoce, nadomak Prištine, a stanuje u Mitrovici.

Pokušala je i da nam dočara kako teče jedan proces izrade nakita:

“Sam proces počinje u mojoj glavi. Najčešće ako sam u prodavnici sa materijalom, onako posmatrajući kombinujem već model i zamišljam šta bi se sa čim slagalo, i tako krene proces. Kasnije se sve to pretvori u delo.”

Proces izrade bio je teži dok se, kako kaže, upoznavala sa materijalima, lepkovima, cirkonima, podlogama…Vremenom i praksom sve je, dodaje, postalo lako.

“Klešta mogu reći da obožavam i da mi je proces izrade nakita jako relaksirajući, prosto ne mislim ni o čemu, osim da to sve bude savršeno uklopljeno na kraju,” navodi Marija.

S obzirom na trenutni period izolacije u kojem se nalazimo, da li i kojim intenzitetom izađuje nakit?

 “Trenutno sam manje posvećena izradi, upravo zbog situacije, jer prosto, sada, nikome ne treba nakit ni za kakvu priliku, tako da sam malo stala sa tim, osim što, naravno, i dalje pravim nešto, ako mi je potrebno za poklon ili slično. Posvetila sam se učenju i pripremi ispita, a za nakit će već biti prilike kada se sve ovo završi. Jedva čekam!”

Kako i ih izrađuje, Marija nakit i prodaje, i kaže da od prodaje može lepo da se zaradi, ali “teško je kada radiš sam i nemaš baš mogućnosti da ulažeš”.

I kada je pitamo o planovima za budućnost, odlučna je u tome da medicina bude njen posao, a da izrada nakita ostane hobi koji želi da dalje razvija i usavršava.

“Zaista se, trenutno, trudim da završim fakultet, a  da mi ovo bude hobi, ali i nešto od čega mogu da zaradim. Jako bih volela da imam svoju radnju i svoj kutak gde bih pokazala trud i umetničku stranu,“ iskrena je.

Voli ovo da radi, ispunjava je i:

“Vodi u neku drugu dimenziju.”

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *