„ALJBINA HOĆE DA RUŠE NJEGOVI! ‘Krvoproliće’ u lažnoj državi, Haradinajeva stranka traži da se Kurti HITNO skine s vlasti“ – glasio je naslov portala Srbija danas od 23. marta. „Krvoproliće“ u naslovu izaziva pažnju i sugeriše dramatične događaje, ali tekst ne pruža dokaze koji bi podržali takvu tvrdnju.

Posle senzacionalnog naslova, u nastavku teksta Srbija danas navodi da se „Albanci sukobljavaju jedni s drugima“.

Potom informiše javnost da je predsednik poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova (ABK) Besnik Tahiri rekao je da će ta stranka na skupštinskoj raspravi rezolucijom zatražiti od vlade kosovskog premijera Aljbina Kurtija da podnese ostavku.

Sledi izvod iz predloga ABK-a: „Svi dosadašnji parametri dokaz su da su se stekli svi uslovi da vlada završi mandat ostavkom, odnosno predlogom za razrešenje, koji je predložila ABK. Nakon ostavke ili smene vlade, skupštinu Kosova treba raspustiti“.

Srbija danas dodaje da ABK najavljuje da će poslanici te stranke tražiti održavanje sednice skupštine, te da među navedenim razlozima za izglasavanje nepoverenja Kurtijevoj vladi su i pitanja zapošljavanja, pravosuđa, privrede i javnih investicija, spoljne politike i dijaloga, kontrole administracije, a kao problemi se navode pritisci na medije, problemi u oblasti zdravstva i socijalne zaštite, obrazovanja, promašaji u oblasti energetike, nedovoljna borba protiv korupcije.

Ovim pasusom se tekst završava. Otud, nije jasno odakle u naslovu pomenuto „krvoproliće“.

Naslov se zato može okarakterisati kao senzacionalan, te da je imao cilj da privuče pažnju čitalaca bez osnove u stvarnim događajima.

Sa druge strane, tekst se bavi političkim sporom između Kurtijeve vlade i ABK-a. Fokusiranje na političke nesuglasice može da skrene pažnju sa stvarnih problema, te da bude predmet manipulacije ili političke propagande.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *