Portal Informer i Alo objavili su 28. i 29. januara niz naslova u vezi sa reakcijom zapadnih zemalja o odluci kosovskih vlasti o, kako se to tumači, ukidanju dinara na Kosovu. Sa jednim naslovom priključile su se i Večernje novosti. Utvrdili smo, međutim, da postoji značajan jaz između naslova koje su objavili pomenuti portali i stvarnih stavova međunarodne zajednice u vezi sa odlukom kosovskih vlasti. Ovi naslovi deluju senzacionalistički i tendenciozno, s namerom da stvore negativnu percepciju prema Kvinti i Evropskoj uniji. Sa druge strane, upravo je jedan od beogradskih zvaničnika reakciju Kvinte ocenio kao „drugačiju“, odnosno da je zapad ovog puta kritičniji prema Prištini. Alo, Informer i Večernje novosti preneli su potom i ovu informaciju koja je u potpunoj suprotnosti sa naslovima koje su ranije objavili.

Alo

28.01.2024 – PRITISAK ILI PREDSTAVA ZA JAVNOST? Kvinta poručila Aljbinu Kurtiju: NE SMEŠ DA UKINEŠ DINAR!

29.01.2024 – BRIGA KVINTU ZA SRBE Poslali Kurtiju poruku da privremeno suspenduje ukidanje dinara, ali ipak…

29.01.2024 – A ŠTO ONDA TITRATE KURTIJA? Stano: Brinu nas posledice odluke o ukidanju dinara

Informer

28.01.2024. – Pritisak ili samo predstava za javnost? Kvinta Kurtiju: Ne smeš da ukineš dinar na KiM!

29.01.2024. – Ambasadori pet zemalja zatražili od Kurtija da privremeno suspenduje ukidanje dinara – Lažna briga Kvinte za Srbe!

29.01.2024 – Zašto onda tetošite Kurtija?! Stano: Brinu nas posledice odluke o ukidanju dinara…

Večernje novosti

29.01.2024 – LAŽNA BRIGA KVINTE ZA SRBE: Ambasadori pet zemalja zatražili od Kurtija da privremeno suspenduje uredbu o ukidanju dinara

Senzacionalizam, klikbajt i pokušaj uticaja na percepciju javnosti

Pomenuti portali, prenoseći reakciju međunarodne zajednice na odluku Centralne banke Kosova, iskoristili su priliku da klikbajtom i senzacionalnim naslovima pokušaju da utiču i na stav javnog mnjenja.

Osim što se naslovi nisu slagali sa preostalim delom teksta, uz izraze poput „pritisak ili predstava za javnost?“; „briga Kvintu za Srbe“; „a što onda titrate Kurtija?“; „lažna briga Kvinte za Srbe!“; „zašto onda tetošite Kurtija?!“ – naslovi sugerišu na pokušaj da prikažu zapadne zemlje u negativnom svetlu ili da impliciraju na licemernost u njihovim reakcijama u odnosu prema Srbiji i Srbima, odnosno ukidanju dinara.

Međutim, pomenuti naslovi su i pristrasni i ne odražavaju stvarne stavove međunarodne zajednice.

Šta je poručeno iz međunarodne zajednice?

„Koordinacija pre sprovođenja uredbe o valuti“ – bila je poruka Džejma O’Brajana – pomoćnika sekretara američkog Stejt departmenta za evropske i evroazijske poslove.

„Ponovio sam zabrinutost SAD u vezi sa primenom izmenjene uredbe o gotovinskom poslovanju. Pozivamo da se sprovođenje odloži kako bi se ostavilo dovoljno vremena za efikasnu tranziciju i javnu komunikaciju kako bi se ublažio negativan uticaj na građane“ – bila je poruka američkog ambasadora na Kosovu, Džefrija Hovenijera, koji je održao i sastanak sa kosovskim guvernerom.

„Zahtevamo da se odredi dovoljno dug prelazni period, kako bi se omogućilo to da se pregovorima pronađe rešenje ovog konkretnog problema“ – bila je poruka iz EU, koja je istakla i „rastuću brigu“ za to kako će odluka Centralne Banke Kosova uticati na škole i bolnice, jer, kako je istaknuto, trenutno ne postoji alternativan proces plaćanja.

„Zabrinuti smo zbog uticaja uredbe, posebno na škole i bolnice, za koje se trenutno ne čini održivim nijedan alternativni proces. Uredba će takođe imati direktan uticaj na svakodnevni život ogromne većine kosovskih Srba koji primaju isplate/finansijsku pomoć od Srbije.

S obzirom na razgvoro o ovom pitanju sa premijerom, Kvinta poziva na suspenziju primene uredbe kako bi se omogućio dovoljno dug period tranzicije, kao i na jasnu i efikasnu javnu komunikaciju. O ovom pitanju bi trebalo dalje razgovarati u okviru dijaloga uz posredovanje EU“ – bila je poruka Kvinte.

„Snažno apelujemo“ na odlaganje – bila je poruka iz nemačke vlade.

Pozivamo Vladu Kosova da ponovo razmotri ovu odluku, konsultuje se sa zajednicama koje su pogođene, odgovori na zabrinutost koju je izrazila međunarodna zajednica i obezbedi dovoljno vremena da se sprovedu odluke, kako bi se ublažio uticaj koji će te odluke imati na njene građane – bila je poruka ambasade SAD u Prištini.

„Pitanje je kako će se to sprovesti, jer se očekuje da će posebno uticati na život građana u sredinama sa srpskom većinom. Izrazio sam zabrinutost zbog činjenice da ima vrlo malo vremena za prilagođavanje pre stupanja na snagu uredbe“ – bila je poruka ambasadora EU na Kosovu, Tomaša Sunjoga, koji se takođe sastao sa kosovskim guvernerom.

„Delim zabrinutost koju je izneo moj evropski kolega“ – naveo je nemački ambasador na Kosovu Jorn Rode, reagujući na Sunjogovu objavu.

Američki ambasador u Srbiji, Kristofer Hil, rekao je da je odluka Centralne banke u Prištini o ukidanju dinara iz platnog prometa – nepotrebno iznenađenje i da SAD i Evropska unija pomno prate i analiziraju razvoj situacije, te da ovoj fazi dijaloga treba izbegavati „ovako nepotrebna iznenađenja“ i „jednostrane akcije“.

Petković: Ovoga puta saopštenje Kvinte o odluci Kurtija drugačije, videćemo

Sa druge strane, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković, izneo je potpuno suprotne tvrdnje od tabloida i prorežimskih medija.

Petković je rekao da je ovoga puta izjava i američkog predstavnika u Prištini i Kvinte „drugačija“ – navodi se na zvaničnoj internet stranici Kancelarije za KiM.

„Sećate se kada je kurti zabranio održavanje srpskih izbora na prostoru KiM a onda su iz Kvinte izašli sa saopštenjima i rekli kako žale zbog toga, ali da Kurti ima pravo na tako nešto. Ovoga puta izjava je i američkog predstavnika u Prištini i generalno Kvinte drugačija, videćemo“, rekao je Petković novinarima.

Mediji sada sa novom vešću

Međutim, posle naslova do 28. i 29. januara, i Alo i Informer i Večernje novosti, dan kasnije, 30. januara, objavili su tekstove u skladu sa Petkovićevom porukom koja je u potpunoj suprotnosti sa prethodnim, gore pomenutim naslovima.

Alo: „VIDEĆEMO, NADAM SE DA ĆE RAZUM PREVLADATI“ Petković: Ovoga puta saopštenje Kvinte o odluci Kurtija drugačije

Informer: Petković poručio: Ovoga puta saopštenje Kvinte o odluci Kurtija drugačije

večernje novosti: „VIDEĆEMO, NADAM SE DA ĆE RAZUM PREVLADATI“ Petković: Ovoga puta saopštenje Kvinte o odluci Kurtija drugačije

Preporuke

Važno je da budete kritički nastrojeni prema naslovima i pažljivo analizirate stvarne izjave i stavove međunarodnih predstavnika kako bi stvorili objektivnu sliku situacije. Ključ je kritičko razmišljanje i proaktivnost u traženju pouzdanih i verodostojnih izvora.

Ako je moguće, čitajte izjave zvaničnika iz zvaničnih saopštenja, što će vam omogućiti da čujete stavove direktno, bez potencijalnog uticaja medija ili interpretacija.

Razvijajte kritičko razmišljanje i postavljajte pitanja o informacijama koje dobijate. Pitajte se o namerama autora, proverite postojanje potvrđenih činjenica i analizirajte kontekst informacija.

Pratite vesti kako biste bili informisani o razvoju situacije. Ponekad se informacije mogu promeniti ili dopuniti novim saznanjima, pa je važno da budete ažurni.

Pokušajte da dođete do informacija iz različitih izvora kako biste izbegli pristrasnost i dobili celokupniju sliku događaja.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *