Foto: Kontakt plus

Nevladina organizacija Centar za afirmativne društvene akcija – CASA nije uzela učešće niti u jednom delu procesa incijative za smenu gradonačelnika – potvrdio je izvršni direktor ove organizacije Miodrag Marinković.

Reakcija Marinkovića usledila je nakon što je zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi u intervjuu za Radio Gorazdevac, uz ogradu da nije siguran u tačnost tvrdnje, označio NVO CASA kao pokretača inicijative za smenu gradonačelnika.

„Imamo ovu inicijativu grupe građana na severu, ako ne grešim to je Građanska inicijativa CASA ili nešto tako koja je počela sa zahtevom za peticiju za opoziv gradonačelnika. Oni su podneli zahtev na nivou skupštine i ovaj zahtev je stigao do Centralne izborne komisije, a Centralna izborna komisija se obratila dopisom, informišući ih o broju potpisa kako bi peticija bila validna i sada je na njima da počnu sa prikupljanjem potpisa“, rekao je Bisljimi u pomenutom intervjuu.

„U cilju tačnog informisanja građana i boljeg razumevanja uloge organizacije, NVO CASA želi da upozna javnost da organizacija nije uzela učešće niti u jednom dijelu tog procesa idejno ili organizaciono. Smatramo da su navodi zamenika premijera nenamerna greška bez skrivenih motiva i da je verovatno nastala usled činjenice da je jedna od nosioca inicijative bivša zaposlenica organizacije koja je NVO CASA napustila nekoliko nedelja pre pokretanja inicijative za smenu gradonačelnika. Shodno tome, ona ni u kom svojstvu nije predstavljala NVO CASA“ – pojasnio je Marinković.

Marinković podcrtava da je jedini motiv njihove reakcije to što je u trenutnim okolnostima na severu Kosova važno da se jasno i nedvosmisleno razume uloga različitih društvenih aktera.

„NVO CASA ċe nastaviti da daje svoj doprinos normalizaciji stanja na severu Kosova, a uspostavljanja legitimnih lokalnih organa vlasti smatra ključnim korakom u tom smeru. Organizacije je spremna da u tom procesu da svoj doprinos, predstavljajući isključivo istinske interese građana naše zajednice. Ukoliko NVO CASA preuzme bilo kakve korake u tom pravcu, učiniće to transparentno i javno, blagovremeno obaveštavajući javnost o svom činjenju“ – poručio je Marinković.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *