Manifestacija pod nazivom „Pesnička reč u čast profesora i književnika Slobodana Кostića” održava se danas i sutra u Rečanu i Velikoj Hoči.

Od 8 časova služi se sveta arhijerejska liturgija i parastos u manastiru Tamnica, a u 12 časova sledi književni čas uz umetnički program u dvorištu porodične kuće pokojnog prof. dr Slobodana Кostića. Potom, promocija knjige Đorđa Jeftića “Kosovo u delima srpskih autora”, a nakon toga i dodela književne nagrade “Slobodan Kostić”.

Žiri koji su činili  predsednik – prof. dr Dragiša Bojović, član – doc. dr Aleksandra Кostić Tmušić i mr Živojin Rakočević dodelio je nagradu koja nosi ime ovog književnika pesniku Ivanu Negrišorcu iz Novog Sada za knjigu “Istraga predaka”.

U ovoj knjizi, Negrišorac sažima svoje književno-teorijsko, pesničko i filosofsko iskustvo kroz nekoliko važnih fenomena bliskih i stvaralaštvu Slobodana Кostića, čije ime nagrada nosi.

„To su pre svega nacionalno pitanje (preko ukrštanja sudbine Кosova i Metohije i Crne Gore), pravoslavlje i svetosavlje, pesnička reč i njeni odjeci. Ovo je jedna od knjiga koje predstavljaju značajan doprinos ne samo srpskoj književnosti, nego i srpskoj kulturi uopšte,“ navode iz Doma kulture “Gračanica” u najavi događaja.

Zatim, u 19 časova je književni čas u Velikoj Hoči, a sutra, od 8 časova, služi se sveta liturgija u manastiru Zočište.

Manifestaciju organizuju „Udruženje poštovalaca književnog i duhovnog rada prof. dr Slobodana Кostića“ u saradnji sa Domom kulture „Gračanica“.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *