Foto: Adiva.hr

Odlučio sam se za ljubav. Manje je istinito, i manje vjerovatno, ali je plemenitije i ljepše. Tako sve ima više smisla. I smrt. I život,“ zapisao je u svom romanu „Tvrđava“ velikan jugoslovenske književnosti Meša Selimović. Nepresušni izvor inspiracije, pokretač i motivacija – ljubav je od davnina bila. Da li je i danas tako? Ako je sudeći po mišljenju mladih – jeste. Sa njima smo razgovarali upravo na Dan vina i ljubavi – na dan Svetog Trifuna kako 14. februar praznuje Pravoslavna crkva ili Svetog Valentina, kako to čini Rimokatolička. Ljubav je, veruju, „pokretačka snaga“, najlepša je, kažu, ona koja je „tiha“ i koja se pokazuje delima. Ljubav je i, naglašavaju, poštovanje, poverenje i razumevanje. A koliko je ona bitna? „Nasušna je za življenje“, smatra psihoterapeut Stefan Cerovina.

„Svakako da više ljubavi znači ispunjeniji život, ali se može preživeti i sa vrlo malo ljubavi,“ ocenjuje Cerovina, ali i dodaje: „Bez ljubavi, sumnjam.

Možemo li da definišemo ljubav?

“Puno je definicija ili pokušaja definisanja. Čini se da ljubav može da bude definisana kao pojam, ali ako se pokuša sa definisanjem iste kao osećanja ili stanja, posebno kada smo u ljubavi, naići ćemo na brojne prepreke, kontradiktornosti i različite doživljaje,” odgovara.

Zarad ljubavi prema ljubavi izostaviti definiciju

Ipak, ukoliko definisanje ljubavi, naročito u partnerskim odnosima postane prioritet, ljubav, ističe, prestaje da postoji:

“Ili se drastično smanji i dovede do uzdrmavanja odnosa.“

Zarad “ljubavi prema ljubavi”, savetuje mladi psihoterapeut, možda ipak treba da izostavimo definiciju.

“A ko baš želi, lako će naći brojne,” dodaje.

Pomenuli ste partnerske odnose, kako bi trebalo da izgleda jedan zdrav odnos među partnerima, na čemu bi trebalo da se zasniva?

„Svakako se zasniva na ljubavi u svoj svojoj raznolikosti,“ odgovara Cerovina, ali i dodaje:

„Tu i jeste paradoks, jer može da se postavi legitimno pitanje ’a šta sa odnosima gde nema ljubavi ili je u neprepoznatljivom obliku prisutna pa još i šteti?’.“

Odnos, izričit je, ne postoji kada uopšte nema ljubavi.

Ljudi, objašnjava dalje, mogu čak da mrze jedni druge ali ako ostaju u odnosu onda isti, ocenjuje, nije zasnovan na mržnji već:

„Tu postoji još nešto što ne da dâ se iz odnosa izađe i generalizovano, ili čak banalizovano gledano, onda govorimo o ljubavi prema nekom nezdravom aspektu odnosa od kojeg, na neki način, postajemo zavisni i tako zaglavljeni u tom odnosu.”

Dečija zaigranost, poštovanje, tolerancija, poverenje….

Šta konkretno podrazumeva taj nezdrav odnos?

„Odnos u kome nema međusobnog poštovanja i tolerancije različitosti karaktera i shvatanja, odnos u kome je ljubav shvaćena kao neka datost i podrazumeva se bez svesti o tome da se ona iznova u raznim oblicima mora zajednički osvajati,“ odgovara.

Odnos u kojem, ističe dalje, fali poverenja, zrelosti, ali i odnos u kojem nema mesta „dečijoj zaigranosti“.

Ipak, važno je, smatra, naglasiti da u svim odnosima postoje faze u kojima se smenjuju  ili, u isto vreme, postoje zdravi i nezdravi aspekti.

„I da dok god postoji i zrno ljubavi i trunka želje i volje da se na problemu aktivno radi, samostalno ili uz pomoć stručnih lica, za odnos ima nade,“ zaključuje Cerovina.

Sve što ti treba je ljubav!

Šta kažu mladi Mitrovčani? Šta za njih predstavlja ljubav?

„Ljubav je za mene razumevanje, poštovanje i poverenje,“ mišljenje je jedne naše sagovornice.

Čini joj se, kaže, da bez te tri stvari nijedan odnos ne može normalno da funkcioniše:

„Pa čak i kada je u pitanju prijateljstvo ili možda porodični odnos. Dakle, ako nema jedne od ove tri stvari, taj odnos sigurno nije ni zdrav.“

Za drugu je ljubav pokretačka snaga, nešto što joj daje motivaciju za bilo šta što radi:

„Dakle, nije bitno šta radimo i koliko, bitno je da volimo to što radimo. Tako da, govorim o ljubavi u širem smislu te reči. Da li je to ljubav prema partneru ili prema poslu koji radimo, prema roditeljima, domovini, svom narodu i tako dalje…“

Citirala je i Džona Lenona:

„All you need is love – sve što ti treba je ljubav i zaista je tako. Mislim da je danas više nego ikad u svetu potrebna ljubav. Potrebno je što više ljubavi.“

Sa druge, za jednog Mitrovčanina ljubav je:

„Skup osećanja koja osećam prema određenoj osobi. To je i obaveza i emocija i odgovornost i seks, takođe, ljubav prema sebi i zelja da to podelim sa nekim.“

Najlepša ljubav je, kaže, ona koja je tiha i koja se, smatra, pokazuje delima.

„I nikada nemojte da dozvolite da se vaša ljubav završi na ’volim te’ i na ’ja tebe’,“ savetuje on.

Poslušajte šta su o ljubavi rekli naši sugrađani:

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *