Likovni susreti “Jesen u Prizrenu” počinju sutra u manastiru Svetih Arhangela kod Prizrena i trajaće nedelju dana. Održavaju se po peti put.

Umetnici koji će stvarati tokom nedelju dana su Biljana Novković iz Beograda, Svetislav Ludoški iz Zrenjanina, Goran Jovanović iz Кnjaževca, Mirjana Novković iz Novog Sada, Svetislav Slavković Кajzer iz Prizrena (Vranje), Milijana Vujović iz Podgorice i Miroslav Živković iz Niša.

Izložba njihovih radova biće održana u Prizrenu i Gračanici.

Organizator događaja – Dom kulture “Gračanica” ističe da je kolonija tematski vezana za izuzetne simbole i dragulje našeg nasleđa, te i da je do sada dosta događaja organizovano u Svetim Arhangelima, Atrijumu crkve Svetog Spasa i u Bogosloviji „Sveti Кirilo i Metodije”.

“Ovom kolonijom nastojimo da održimo kontinuitet povratka srpske stvarajuće umetnosti i kulture u ovaj grad, u kome je do rata 1999. živelo više od deset hiljada Srba. U toku kolonije je planirana i poseta manastirima Visoki Dečani i Pećka Patrijaršija,” rekao je Nebojša Jevtić, urednik Galerije Doma kulture “Gračanica”.

Pokrovitelj kolonije je Кancelarija za Кosovo i Metohiju, uz podršku Eparhije raško-prizrenske.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *