Arti nuk duhet të rezervohet ekskluzivisht vetëm për ata që merren me të

Haris Ličina

Lidhja e parë me kuptimin e fjalës art është gjuha. Sepse vetë roli ose misioni i artit është një formë komunikimi, jo verbal. Aftësia për të thënë atë që mendoni përmes një fotografie, toni ose lëvizjeje, për të paraqitur vizionin tuaj për diçka, për të shprehur rebelim, ose thjesht për të treguar realitetin ashtu siç është. Arti nuk është gjë tjetër veçse një gjuhë universale për të gjithë ne, një gjuhë jo-kombëtare dhe jo-fetare, thjesht gjuhë njerëzore. Kështu e sheh artin Haris Licina. Gjuha e tij është e larmishme. Dizajn grafik, fotografi, vizatim … Këto janë vetëm disa pjesë të serisë me të cilat publiku e njeh atë. Ky tekst është pjesë e një sërë tekstesh të quajtur “Bisedë e shkurtër”.

Haris Licina është një artist multimedial në kuptimin e vërtetë të fjalës. Kështu e përjeton veten.

“Duke pasur parasysh që fushat e punës sime bazohen në grafikë – si arte të bukura dhe dizajn – si art i aplikuar, por edhe pasioni për fotografinë, nuk mund ta kategorizoj dhe prezantoj veten vetëm si një stilist, ose thjesht një artist grafik, sepse unë mendoj se është një bashkim i aftësive që mund të vendosen më lehtë nën një “artist multimedial”, “shpjegon ai.

Deri vonë, një student i Fakultetit të Arteve në Mitrovicë, në fund të qershorit, mbronte tezën e magjistraturës “Figura në shtypjen e ekranit”. Kërcimi, fluturimi, vrapimi, ecja …

Fotografitë e tij “na bëjnë të kujtojmë se cila ishte dhe mbetet detyra e fotografisë dokumentuese; përveç që duhet t’i përgjigjet tre pyetjeve themelore në gazetari, fotografia ruan dhe përcjell një moment që është regjistruar në mënyrë magjike për brezat që do të vijnë “- lexohet në përmbledhjen e ekspozitës së parë solo të fotografive të Jovan Marjanov. Licina” Fytyrat në konflikt “në Qendrën Kulturore Private Akvarijus, ku ai ishte një bashkëpunëtor i përhershëm i ngarkuar me fotografinë dokumentare dhe artistike.

Realiteti i ashpër është se si shkrimtari i këtij teksti do të përshkruante atë që është në fotografitë dhe veprat e tij, në të cilat figura është në fokus. Sepse të gjithë ne biem mbi kokën në një pjesë të jetës sonë, ose ecim mbi një tel të hollë … ndërsa fytyra jonë mund të lexojë atë që ne në të vërtetë ndiejmë, edhe pse na duket se nuk është qartë e dukshme.

Nga ana tjetër, Ličina shpjegon se nuk ka asnjë motiv të vetëm me të cilin ai mund të bashkojë veprat e tij, sepse ai beson se “motivi kushtëzohet drejtpërdrejt nga konteksti në të cilin është vendosur brenda kompozicionit”.

Dhe frymëzimi?

“Unë e di se rezultati i frymëzimit është vetëm një, dhe ai është përgjigja ndaj stimulimit që manifestohet duke krijuar diçka që ne e quajmë vepër arti, dhe rrugët që unë ose dikush tjetër ndjek janë të ndryshme. Ndonjëherë frymëzimi vjen në përgjigje të një mjedisi ku gjej, qoftë lokal apo global, ndonjëherë është dëshirë për të paraqitur mendimet dhe idetë e mia përmes punës sime, dhe nganjëherë është thjesht një dëshirë për të bukurën, një dëshirë për të krijuar një kombinim ideal të elementeve të kombinuara në një kompozim që i pëlqen syri, “përgjigjet Licina.

Për të, arti është një mënyrë jetese, domethënë, siç thotë ai, mënyra sesi i perceptojmë gjërat përreth dhe brenda nesh dhe si reagojmë në mënyrë të barabartë ndaj tyre:

‘Arti nuk duhet të rezervohet vetëm për njerëzit që merren me të. Pa njerëz që kënaqen dhe flasin për të, ai nuk ekziston, sepse arti është një ndërmjetës midis artistëve dhe njerëzve, nëse nuk ka njerëz që e njohin atë, artisti bëhet vetëm një person që ‘rrëfen kot’ “.

Haris Licina u diplomua vetëm në Fakultetin e Arteve në Prishtinë (Mitrovicë Veriore-Zvečan), në Departamentin e Grafikës në 2019, dhe në 2020 në Departamentin e Dizajnit Grafik. Në fund të qershorit 2021, ai mbrojti tezën e masterit me temën “Figura në shtypjen e ekranit”. Ai ka ekspozuar në mbi 30 ekspozita kolektive në Serbi dhe jashtë saj, dhe ka pasur dy ekspozita personale. Ai ka marrë pjesë dhe ka organizuar një sërë punëtorish artistike dhe kurse në grafikë, fotografi dhe dizajn grafik. Ai ishte pjesëmarrës në disa shkëmbime shkollore dhe studentësh me karakter arsimor jashtë vendit (Gjermani – Bremen, Gjermani – Oldenburg, Rusi – Belgorod, Rusi – Moskë). Ai është anëtar i Klubit Foto-Kinema Novi Pazar, një nga themeluesit dhe një projektues në studion krijuese NYON studio në Novi Pazar.

Punimet e Haris Licina u prezantuan gjithashtu në platformën dixhitale “Gathered in Art”, si dhe në ekspozitat virtuale të kësaj platforme.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *