Let, sloboda, sloboda izražavanja, kroz motive buba letača, mitoloških, praistorijskih bića i fosila. Sve to rađeno od već korišćenog materijala iz radionica. Ovako bi samo ukratko mogli da se opišu radovi vajara Roberta Dimitrijevića koji su izloženi u mitrovičkoj Evropskoj kući. Izložba nosi naziv “Let”.

“Celokupna ideja je sa master studija. Rešio sam da radim ono što me najviše okružuje, a to su bile bube, ptice, insekti. Tako sam i krenuo. Sa mentorom u razgovoru rekao mi je – kolega, od bube pa sve do pterodaktila. Kako je profesor Peko (Nikčević) pomenuo pterodaktile, meni su na pamet pale aždaje, sve to što sam video na crtanim filmovima, filmovima… Pokušao sam da pokažem kako mogu da napravim to u radionicama, da mi nije potrebna posebna tehnologija, samo jedna majstorska radionica u kojoj može da se spoji umetnost, zanat, veštine… Sve na jedan tas i dobijete ovako nešto što sam doneo kod vas da vidite” – kazao je Dimitrijević u razgovoru za Alternativnu.

Za svoje skulpture i radove koristi reciklirane materijale.

“Koristim sve što može da se nađe i da se spoji… Devedeset odsto materijala u ovim radovima su reciklirani. Sve je to već korišćeno, a ja to nisam želeo da bacim. Od toga sam pravio sve što mi je padalo na pamet” – kazao je.

U Evropskoj kući izloženi su radovi koje je radio godinama unazad.

Dimitrijević kaže da je želeo da predstavi slobodu koju je imao, “ono što je video” i “ono što bi želeo da vidi”.

“Let, sloboda, uspeo sam da sprovedem svoju slobodu u delo” – kazao je.

Razgovor pogledajte u nastavku.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *