Foto: “X” nalog Kos data

Pet naslova i dve kontradiktorne informacije – novi je bilans portala Alo. Informacija o tome da je kosovski premijer Aljbin Kurti dobio spomenik i to za života za portal Alo bila je još jedna prilika da izveštava senzacionalno i manipulišuće. U nastavku objašnjavamo i kako.

Šta je pisao Alo?

Alo 13. februara objavljuje naslov „ORDUR BIZAR Sumanuti Kurti diže sebi spomenik za života?! (FOTO)“

Potom, 14. februara sledi naslov – „VIŠE LJUDI BI MU DOŠLO DA JE STVARNO UMRO! Kurtija izdali najbliži – Na otvaranju SPOMENIKA koji je podigao sam sebi, svega NEKOLIKO DUŠA! (VIDEO)“, kao i naslov – „KURTIJEVA ‘POSLEDNJA NADA’ KOŠTA KAO STAN Ovako izgleda njegova MORBIDNOST, sam ga je sebi podigao!“.

Oba sugerišu na to da je Kurti sam sebi podigao spomenik za života.

Međutim, već 16. februara sam Alo potvrđuje da Kurti nije sam sebi pidigao spomenik.

„KURTI DOBIO BIZARNI SPOMENIK U PODUJEVU Naježićete se kad vidite čija bista će sutra biti postavljena u Južnoj Mitrovici!“ – glasi naslov od 16. februara.

Da bi dan kasnije, odnosno 17. februara, usledio novi – „SABAHUDIN KURTIJU DIGAO SPOMENIK NA DAN ZALJUBLJENIH Albanac zbog divljenja teroristi pukao skoro 70.000 evra!“

Da je Kurti sam sebi podigao spomenik danas je tvrdio i srpski predsednik Aleksandar Vučić. „Kada Kurti sebi podigne spomenik, zamislite živ čovek podiže sebi spomenik posle dve godine vlasti, u Podujevu, to je valjda dokaz velike bliskosti sa demokratskim idejama Mihaela Rota i Šidera i sestrinske partije sa partijom Dragana Đilasa, pa će sebi spomenike za života da dižu. To je, valjda, demokratski dokaz vrhunca vladavine prava“, kazao je Vučić tokom današnjeg gostovanja na Tv Prva.

Analiza

Dok su reakcije u vezi sa statuom Kurtiju podeljene, ono što možemo da zaključimo je da osim što je Alo svoje inicijalne naslove (da je Kurti sam sebi podigao spomenik) demantovao novim (da iza podizanja spomenika ipak ne stoji sam Kurti), ovi različiti naslovi daju suprotna tumačenja, što stvara konfuziju i nejasnost. Ovo može da bude taktika senzacionalizma ili manipulacije kako bi se privukla pažnja, bez obzira na istinu.

Naslovi koji se značajno razlikuju u kratkom vremenskom periodu mogu da ukazuju i na promenu narativa ili čak na brzo prilagođavanje priče kako bi se zadovoljile različite publike ili ciljevi.

Korišćenje termina poput „sumanut,“ „bizarni,“ „naježićete se“ može da ukazuje na pokušaj privlačenja pažnje i stvaranje emotivnih reakcija, što je često povezano s lažnim vestima.

Ako se tvrdnje u naslovima ne podupiru jasnim i verodostojnim dokazima u samom članku, što je bio slučaj sa Alo-ovim tekstovima sa prva dva naslova – to sugeriše da su informacije u naslovu neproverene i netačne.

Na kraju, treba napomenuti verodostojnost samog portala. Alo ima ugled tabloidnog portala, koji neretko objavljuje dezinformacije, manipulišuće tekstove i senzacionalne naslove.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *