„Ratni zločinac“ ili ličnost koja je bila posvećena borbi za interese svoje zajednice i grada, pošten i otvoren? Sa ovom dilemom se, po svemu sudeći, i to u javnosti, bori kosovski premijer Aljbin Kurti. Nakon što je prošle godine na pet godina od ubistva Olivera Ivanovića govorio pohvalno o nekada najuglednijem srpskom političaru sa Kosova, ove godine došlo je do promene.

Sa druge strane, ovogodišnja negativna poruka nije prva. U negativnom kontekstu je o Oliveru Ivanoviću govorio i ranijih godina kao predsednik Samoopredeljenja.

Pati li kosovski premijer od gubitka pamćenja iz godine u godinu? Da li je možda doživeo svojevrsnu kartazu? Ili je u pitanju politička taktika i prilagođavanje biračkom telu? Na osnovu čega je iznosio tvrdnje o Oliveru Ivanoviću? U nastavku donosimo pregled njegovih izjava. Procenite sami.

Kurti 2024 – Oliver Ivanović učestvovao u proterivanju Albanaca 

„Oliver Ivanović je bio aktivan i tokom ’98-’99 i tokom proterivanja hiljada Albanaca sa severa februara 2000. godine. Beograd ga se plašio kao mogućeg svedoka EULEX-a. Danas, 6 godina posle njegovog ubistva u Severnoj Mitrovici, njegove ubice i dalje slobodno šetaju Srbijom“ – bila je ovogodišnja poruka kosovskog premijera od 16. januara.

Kurti 2023 – Oliver Ivanović otvoren, pošten, radio za održivu budućnost i za multietničko Kosovo

„Danas obeležavamo život i sećanje na Olivera Ivanovića, na godišnjicu njegove smrti. Moje misli i saučešće su sa njegovom porodicom i prijateljima. Oliver Ivanović je bio ličnost koja je bila posvećena borbi za interese svoje zajednice i grada. Učinio je to tako što je bio otvoren, pošten, uvek oštar po pitanju važnih stvari, ali i poštovao čak i one sa kojima se nije slagao. Nadam se da će njegovo sećanje i dalje živeti, njegovo sećanje kao čoveka koji je radio za održivu budućnost i za multietničko Kosovo. Pre pet godina na ulicama Mitrovice ubijen je Oliver Ivanović. Svi oni koji počine zločin na Kosovu treba da budu privedeni pravdi, a žalim što počinioci i naručioci ovog zločina još nisu privedeni pravdi: potrebna nam je posvećenost svih relevantnih institucija da pronađu i osude odgovorne za njegov zločin. ubistvo. Oliverovo ubistvo je uticalo na celo društvo. Ovaj zločin ubio je ne samo Olivera Ivanovića, već i politički pluralizam među Srbima. Kosovo će biti nepokolebljivo u svojoj posvećenosti da bude multikulturalno i multietničko društvo gde se ljudi osećaju bezbedno, mogu da govore šta misle i da se ophode jedni prema drugima sa poštovanjem, čak i ako se ne slažu. Na ovaj način ćemo svi sačuvati uspomenu na Olivera Ivanovića“ – bila je prošlogodišnja poruka kosovskog premijera na 16. januar i to na srpskom jeziku.

Treba napomenuti da je ova Kurtijeva poruka naišla na kritike u albanskoj javnosti na Kosovu, kako od strane političkih predstavnika tako i od analitičara.

Kurti 2019 – bez odgovora zašto tvrdi da je Oliver Ivanović „ratni zločinac“ 

 intervjuu koji je sa Aljbinom Kurtijem vodio 2019. godine novinar Jugoslav Ćosić razgovarali su i o Oliveru Ivanoviću. Ćosić je insistirao na tome da Kurti iznese argumente za svoje tvrdnje da je Oliver Ivanović, kako je Kurti tvrdio – ratni zločinac. Ipak, Kurti nije konkretno odgovorio na takva pitanja, odnosno nije izneo argumente za svoje tvrdnje.

U nastavku prenosimo deo razgovora.

„Gospodin Ivanović je učestvovao u ratu i bio je u srpskim snagama i posle rata bio je lider onih čuvara mosta. Ali mislim da je pre nekoliko godina…“

Vi ste za Olivera Ivanovića rekli da je za Vas ratni zločinac. Ja moram da Vas pitam na osnovu čega to tvrdite i kako uopšte tako nešto možete da izreknete za nekog ko nije živ, ko je ubijen?

„Pa na neki način to je već rekao Bernard Kušner u svojoj knjizi Ratnici mira“.

Jel’ Bernard Kušner dokazuje krivicu ratnih zločinaca ili možda sudovi?

„Ne, ne, naravno. Ali mislim da je Bernard Kušner poznavao dobro situaciju, jer je bio šef UNMIK-a u toj 2000. godini. Ali on je učestvovao u čuvarima mosta, dobijao platu iz Beograda“.

To je dokaz da je ratni zločinac, izvinite?

„Ne, ali znamo šta su oni radili. Izbacili su Albance…“

Ja Vas pitam konkretno za Olivera Ivanovića. Vi ste za njega lično rekli da je za Vas ratni zločinac.

„Da, mislim… Ima puno ratnih zločinaca po Srbiji koji nisu osuđeni, ali jesu ratni zločinci. Nije ratni zločinac… Nije lopov samo onaj koji se uhvati, nego onaj ko krade“.

Ali kada za nekoga iznesete takvu tvrdnju, ne iznosite mišljenje da je neko ovakav čovek ili onakav čovek, Vi sada tvrdite da je on ratni zločinac, što implicira…

„Ne, ne, on nije sakrio to da je bio vođa paramilitarnih jedinica i pogotovo čuvara mosta…“

Niste ni Vi da ste bili u OVK, pa to ne znači da ste počinili neki zločin zar ne?

„E pa dobro, sad ako mi stavimo znake jednakosti između Miloševićevog režima i OVK, onda je diskusija veoma teška… Ja mislim da je Oliver Ivanović na neki način promenio stranu sa tačke gledište Beograda i on je počeo da sarađuje sa EULEX-om, jer najpre su ga osuđivali devet godina, potom omekšali mu, šta ja znam… Ceo proces je počeo iznova i tako dalje. Znači, mislim da je on počeo saradnju i nezavisnost od Beograda. Saradnju sa međunarodnom zajednicom i nezavisnost od Beograda. Ovo su dovoljni motivi da bude jedna nova istraga i ja ću se založiti za to da institucije Kosova i međuardone zajednice razjasne šta se zapravo desilo u januaru mesecu prošle godine (2018., prim. aut.)“ – rekao je Kurti, izbegavši i na kraju da da konkretan odgovor.

Kurti 2018 – Oliver Ivanović – svedok „zločina“ koji se „verovatno kajao“

„Osim toga, on je i svedok zločina i neko ga je možda eliminisao upravo kao svedoka zločina u vreme kada je bio u veoma lošim odnosima sa Vučićem“ – bila je Kurtijeva poruka od janura 2018. godine za Kallxo.

Aprila iste godine za sarajevsku TV1 izneo je identičnu tvrdnju:

„Očigledno je da je on bio neprijatelj Vučiću i ja mislim da je Oliver Ivanović takođe bio ratni zločinac i on je bio već osuđen na 9 godina zatvora iz međunarodnog suda na Kosovu – EULEX-a. Ali mislim da je bio takav zločinac koji se verovatno kajao za to što je uradio i možda i postao svedok, pristao da postane svedok protiv srpskih zločinana Kosovu tokom rata, e sad to smeta Vučiću i stvarno je čudno što niko nije uhapšen…“

Apelacioni sud ukinuo jednu presudu, u drugom slučaju Ivanović oslobođen

Podsetimo, Oliver Ivanović je osuđen 21. januara 2016. na devet godina zatvora, zbog „ratnog zločina“ tokom 1999. godine. Njemu je suđeno zajedno sa još četvoricom Srba koji su oslobođeni.

Apelacioni sud Kosova je februara 2017. godine suđenje vratio na ponovni postupak. Presuda, međutim, nikada nije donesena, usled ubistva Olivera Ivanovića 16. januara 2018. godine.

Ivanović se teretio i za dela iz 2000. godine, ali je tih optužbi oslobođen.

U prošlogodišnjoj izjavi za KoSSev njegov tadašnji branilac, advokat Nebojša Vlajić je objasnio: „On je osuđen na devet godina zatvora za jedno delo, a za drugo je pravnosnažno oslobođen i Apelacioni sud je to potvrdio, i samo za ovo jedno vratio na novo suđenje. Presuda kojom je on osuđen je ukinuta, on nije uopšte osuđen ni u jednom postupku i on se mora smatrati nevinim“.

Vlajić je takođe podcrtao da je krivično delo nekoga ko nije osuđivan za ratne zločine tako i nazivati, te podsetio da je tako nešto pogrešno i sa moralne strane.

Osvrnuo se i na medijske izjave svedoka na suđenju Oliveru Ivanoviću, koji su se listom oglašavali, a nakon Kurtijevog pomena ovom ubijenom političaru:

„Šta god da su oni rekli, Apelacioni sud je po našoj žalbi rekao da istina nije nesumnjivo utvrđena i vratio na ponovno suđenje“.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *