Dom kulture “Gračanica” već treću nedelju nastavlja sa svojim programom “Kultura u doba korone”, usklađenim sa situacijom u vezi sa COVID-19 i merama prevencije. U nastavku vam donosimo raspored sadržaja za ovu sedmicu, koji se emituje na Facebook stranici gračaničkog doma kulture.

Danas gledaoce očekuje snimak nastupa ansambla “Renesans” na festival “Medimus” u Prizrenu – “čudesni spoj zvuka i ambijenta”.

“Renesans” već 50 godina izvodi srpsku ranu muziku.

“Ostalo je zabeleženo u Dubrovačkim arhivama da je na njihovim trgovima, sredinom 14 veka, svirao Dragan Prizrenac. Idući tim tragom festival “Medimus” obnovio u samom srcu Prizrena, u Atrijumu crkve Svetog Spasa zvuk naše i evropske rane muzike,” navode iz Doma kulture.

Gledaocima će se obratiti Darko Karajić – umetnički direktor Medimusa.

Omaž slikaru Zoranu Furunoviću, predviđen je za utorak. Razgovor o nedavnom preminulom slikaru sa KiM-a govoriće njegova učenica slikarka Maja Todić i istoričar Nebojša Jevtić, dok će, takođe, uključivati njegovi prijatelji i saradnici.

Sreda je rezervisana za najmlađe – emitovaće se predstava “Nasmejani snovi” koja govori o tinejdžeru Trapavku koji je nesrećno zaljubljen u jednu devojku koja voli drugog.

“Tako sav nesrećan pokušava da osvoji srce svoje drage. Predstava govori o ljubavi i snovima koji se mogu ostvariti samo ukoliko u njih verujemo,” stoji u najavi.

Gledaocima će se obratiti reditelj predstave Boško Boškov.

Preporuka filmova „Maska“ Pitera Bogdanovića i „Labud“ Čarlsa Vidora iz knjige Milutina Petrovića ,,52 idealna filmska vikenda”, sledi u četvrtak, dok će u petak biti emitovana tribina “Pandemija u istoriji” na kojoj će istoričari, Jovan Aleksić i Aleksandar Gudžić, govoriti o epidemijama koje su kroz istoriju ne samo sejale smrt, već i u velikoj meri uticale na tokove istorije i identitet ljudi.

U protekle dve nedelje programi Doma kulture imali su preko 10 000 posetilaca.

“Кultura je sloboda. Pišite, šaljite predloge, učestvujete u programima,” poručuju.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *