Filharmonija, omaž umetniku, tribina, balet… Gledaj onlajn!

Već četiri nedelje na snazi su mere za prevenciju širenja COVID-19. Upravo toliko i traje “Kultura u doba korone” – program Doma kulture “Gračanica. U nastavku vam donosimo kulturne sadržaje koje možete pogledati u narednih sedam dana, preko Fejsbuk stranice gračaničke ustanove.

U ponedeljak vas očekuje snimak koncerta Beogradske filharmonije u Gračanici.

“Кroz ‘Četiri godišnja doba’ Antonija Vivaldija vodiće Vas članovi kamernog orkestra Beogradske filharmonije koji će muzikom imitirati zvuke iz prirode, karakteristične za svako godišnje doba. Ovu interaktivnu muzičku avanturu predvodiće glumac Vlada Aleksić, pripovedajući i priču o ‘čika’ Antoniju,” stoji u najavi.

“Pored ‘Četiri godišnja doba’ filharmoničari će izvesti i neke od najpoznatijih i najizvođenijih kompozicija koje su danas neizostavni deo repertoara kamerne muzičke scene Mocartovu ‘Malu noćnu muziku’ i ‘Divertiment’ kao i ‘Mendelsonov Oktet’,” dodaje se.

Gledaocima će se obratiti i glumac Vlada Aleksić.

Omaž Zoranu Jovanoviću Dobrotinu, Povratak prirodi – sledi u utorak.

“U nastavku serije predstavljanja znamenitih likovnih umetnika sa Кosova i Metohije, i njihovog stvaralaštva iz fundusa Galerije Doma kulture ‘Gračanica’, ovog utorka govorimo o profesoru Zoranu Jovanoviću Dobrotinu, grafičaru i slikaru, najvećem boemu iz prištinskog kruga likovnih umetnika i jednom od utemeljivača Fakulteta umetnosti,” navode organizatori.

Razgovor će voditi Nebojša Jevtić, istoričar umetnosti i slikar Svetislav Slavković Кajzer, dugogodišnji prijatelj Zorana Jovanovića Dobrotina. Nakon razgovora, biće prikazan kratki film nastao na prvoj likovnoj koloniji “Vidovdan” u Gračanici, 1997. godine.

U sredu će najmlađi imati prilike da uživaju u lutkarskoj predstavu „Guliver u zemlji lutaka“, rađenu po motivima istoimenog teksta čeških autora Jozefa Pera i Lea Spačila, a u adaptaciji i režiji Boška Boškova.

Radnja lutkarske predstave se odvija u Lutkovu, malom gradu u kome žive lutke. Lutkovo ima veliki problem sa nevaljalim, lenjim i bezobraznim lutkom, koji se stalno svađa sa ostalim lutkama i pravi probleme. Glavni junak Guliver pokušava da uz pomoć publike pomogne ostalim lutkama i kazni nevaljalog lutka.

Glumica Marta S. Arokralaši obratiće se gledaocima.

Četvrtak je rezervisan za film. Preporuke za ovu nedelju su ,,Кarate ratnici” i ,,Džentlmen Džim” iz knjige ,,52 idealna filmska vikenda” režisera Milutina Petrovića.

Petak je dan za tribinu – “Jezik izolovanih sredina” i predstavljanje, ističu, najznačajnije knjige o stanju, položaju i upotrebi srpskog jezika – „Srpski jezik na Кosovu i Metohiji danas“, autora prof. dr Mitre Reljić.

O delu koje je nastalo dugim terenskim istraživanjem u izolovanim zajednicama Srba, Roma, Goranaca i dela Albanaca koji u Orahovcu govore srpskim jezikom na tribini održanoj u Domu kulture govore prof. dr Sofija Miloradović, mr Stanislav Stanković, mr Živojin Rakočević i autorka prof. dr Mitra Reljić.

U knjigu i tribinu uvešće vas književni kritičar, msr Žarko Milenković.

Subota i nedelja su dani za školu baleta. Video lekcije drži nastavnik Nikola Korać.

“Stoga spremite vaše računare, raspremite i prilagodite sobu, napravite punđu, obucite triko, balet počinje!” – poručuju iz gračaničkog doma kulture.

Svi programi počinju u 18 časova.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *