Niti je otkriće, niti je najava krvoprolića.

„Zapad ove godine sprema krvoproliće Srbima?! Američki obaveštajci otkrili: Otcepljenje Republike Srpske i sukob sa Albancima“ – glasio je Informerov naslov od 12. marta. Međutim, niti se radi o otkriću, niti se radi o najavi krvoprolića. Naslov je sanzacionalan i sugeriše na dramatičan događaj. Ali, sadržaj teksta ne potkrepljuje ovu tvrdnju. Umesto toga nagoveštava opasnost od sukoba i nestabilnosti na Zapadnom Balkanu uopšteno, a ne ciljano ka Srbima.

Informer je kroz tekst sa pomenutim naslovom izvestio o izveštaju ODNI – Kancelarije direktora Nacionalne obaveštajne službe, odnosno o Godišnjoj proceni pretnje obaveštajne zajednice Sjedinjenih Američkih država za 2024. godinu.

Informer u tekstu objektivno prenosi detalje izveštaja koji se tiču, kako se navodi u ovom izveštaju – Zapadnog Balkana, a ne konkretno Srbije ili Srba.

U izveštaju se objašnjavaju „potencijalna unutardržavna previranja“ – „zasnovana na domaćim nemirima, ekonomskom nezadovoljstvu ili izazovima upravljanja“, koja „mogu podstaći cikluse nasilja, pobuna i unutrašnjih sukoba“.

U opisu po pitanju Zapadnog Balkana navodi se da će se „verovatno suočiti sa povećanim rizikom od lokalizovanog međuetničkog nasilja tokom 2024“.

„Nacionalistički lideri će verovatno pogoršati napetost zbog svoje političke prednosti i spoljnih aktera će ojačati i iskoristiti etničke razlike da poveća ili zaštiti svoj regionalni uticaj ili osujeti veće integracije Balkana u EU ili evroatlantske institucije“ – navodi se.

„Sukobi između srpskih nacionalista i kosovskih vlasti doveli su do smrti i povreda, uključujući povrede mirovnih snaga NATO-a, 2023; lider bosanskih Srba Milorad Dodik preduzima provokativne korake da neutrališe međunarodno nadzora u Bosni i obezbediti de facto secesiju za svoju Republiku Srpsku. Njegov postupak bi mogao podstaći vođe bošnjačkog (bosansko-muslimanskog) stanovništva da ojačaju sopstvene kapacitete da štite svoje interese i eventualno dovode do nasilnih sukoba koji bi mogli da preplave održavanje mira sile“ – navodi se takođe.

Drugih delova u vezi sa Zapadnim Balkanom nema u izveštaju, kao što nema ni u Informerovom tekstu.


Sadržaj ODNI izveštaja ukazuje na opasnost od sukoba i nestabilnosti na Zapadnom Balkanu, ali niti izveštaj, niti Informerov tekst ne pruža argumente da bi se potvrdilo da će navodno „krvoproliće“ biti usmereno ka Srbima, kako se to tvrdi u naslovu srpskog tabloida. Umesto toga, izveštaj i tekst impliciraju da su sve etničke grupe na Balkanu izložene riziku nasilja i sukoba.

Kada se uporede naslov i sadržaj Informerovog teksta, jasno je da se pokušava da se naslovom privuče pažnja čitalaca kroz senzacionalizam i dramatizaciju situacije. To može dovesti do netačnog utiska ili preterane zabrinutosti kod čitalaca, što je čest oblik senzacionalnog novinarstva. Naslov ne odražava realnost ili suštinske informacije iz izveštaja, već pokušava da izazove emocionalnu reakciju kod publike.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *